Tisztaságot szeretnénk! Mi kell még hozzá?

 

A tisztítás soktényezős folyamat. Nem elég tudni, hol – milyen adottságú épületben, annak melyik, mekkora terhelésnek kitett helyiségében -, mit (vagyis milyen felületet) takarítunk, de pontosan ismernünk kell azt is, milyen szerekkel dolgozunk. Takarítsunk meg takarítással sorozatunk előző részeiben a tisztítás kémiai hátteréről -  oldódás, koncentráció, kémhatás - írtunk, melyek fontos sarokkövei a tisztítószerek kiválasztásának. Most újabb három tényezővel ismerkedünk meg, amelyek hatással vannak a tisztítás hatékonyságára.  

Nem hanyagolhatjuk el a mechanikai hatás, a megfelelő hőmérséklet, és behatási idő vizsgálatát, ha a takarítás során megfelelő eredményt akarunk elérni. Munkánk költség és időtakarékos lesz, ha alkalmazzuk a professzionális eszközök és hatások megfelelő kombinációját melyekkel kevesebb erőfeszítéssel, rövidebb idő alatt és mégis hatékonyan tudunk tisztítani.

Mechanikai hatás? Súrolás!

A felületek tisztítására a legrégebbi korok óta alkalmazott módszerek egyike a mechanikai behatás. Ezt használták nagyanyáink is a nagytakarítás során, amikor négykézláb kefével  és szappannal a padlót tisztára súrolták. Szerencsénkre a tudomány és technika fejlődésével ennél sokkal professzionálisabb eszközök és vegyszerek állnak ma már rendelkezésünkre, és bár ma már nem négykézláb súrolunk padlót, a mechanikai hatásra változatlanul szükségünk van.

Mi az a mechanikai hatás?

Mechanikai hatást fejtünk ki takarítás során akkor, mikor a takarítóeszközt- pl. a tisztítószeres felmosófejet-  a felületen mozgatjuk, annak érdekében, hogy a piszkot onnan eltávolítsuk.  Ilyenkor nem csinálunk mást, mint a felszínen már feloldódott piszkot eltávolítjuk, hogy a mélyebb szennyeződéshez is hozzáférjen a tisztítószer. Belátható, hogy a mechanikai hatás- súrolás- akkor a leghatékonyabb, ha a takarítóeszközünk nagy felületen érintkezik és hat a tisztítandó felszínre.

Nézzünk csak körül! Mivel érdemes dolgoznunk? Vajon melyik a legmegfelelőbb mechanikai hatású felmosófej?

A háztartásokban előszeretettel használt csavaros felmosófej nem lesz a befutók közt, hiszen használatával csak a nyél végén egy igen pici – néhány centiméteres - felületen tudjuk a felületet súrolni vagy dörzsölni.   Létezik ennél sokkal jobb megoldás!

A professzionális takarítócégek egyre szélesebb körben használják kézi takarítás során a lapos mopos felmosást. A lapos mopnak nehezen tagadható előnye, hogy teljes felületével érintkezik a felszínnel és súrolja vagy dörzsöli azt. Sőt, ha a tisztító hatást fokozni akarjuk, elég, ha más anyagú vagy struktúrájú - pl. súroló hatású zónákkal  ellátott mopot - helyezünk a moptartóra, így végezzük el a tisztítást.    

Letapadt, régóta fennálló szennyeződés esetén sem szükséges ma már négykézláb kefével súrolnunk, mert a technika fejlődésével ezt a folyamatot jó esetben már nem emberi erővel, hanem géppel végezzük. A gépi alaptakarítás legegyszerűbb eszköze az egytárcsás súroló, mely szerkezet az alján egy körbe forgó tárcsára rögzített kefével vagy -direkt a súrolásra kifejlesztett un. - pad-del és elég nagy súlyával sokkal könnyebben végzi el a nagytakarítást helyettünk. Nem csak a súrolás, hanem további tényezők is fontosak a jó eredményhez, mint például a megfelelő hőmérséklet.  

Miért fontos a hőmérséklet?

Mindenki tapasztalta már mosogatás során, hogy a zsíros tányér könnyebben mosható a mosogatószerrel, ha meleg vízben dolgozunk és a zsír szinte eltávolíthatatlan - vagy csak nagyon sok tisztítószer felhasználása árán - a felszínéről hideg vízzel. Miért van ez?

Zsíros szennyeződés halmazállapotát a meleg víz megváltoztatja -lágyabb, folyósabb lesz- így könnyebben hozzáférhető nagyobb felületen a tisztítószerek számára és könnyebben oldhatóak, eltávolíthatóak egymástól a molekulák. Ugyanez érvényes padló vagy egyéb felület tisztításakor: ha kézmeleg vizet használunk zsíros szennyeződés eltávolításakor, spórolhatunk a tisztítószerrel és a felület is tisztább lesz.

Vajon a nagyon meleg víz még ennél is hatásosabb?

Nem minden esetben. Már a régi időkben is tudták a háziasszonyok, hogy bizonyos szennyeződéseket csak hideg vízzel tudnak mosni. Miért van ez? Az olyan szennyeződések, melyekben fehérjemaradványok találhatóak – minden élő vagy szerves anyag ilyen - 40 fok felett bomlani kezdenek, kicsapódnak és  erősen hozzákötődnek a felülethez, amelyről a szennyeződést sokkal nehezebb lesz később  eltávolítani, mintha tisztítás előtt hideg vízben leöblítettük volna azt.  Vannak tehát esetek, mikor a kevesebb hőmérsékletből több. Szervetlen anyagok  - vízkő, mészkőfátyol - eltávolításánál nincs nagy jelentősége a tisztítószer hőmérsékletének, itt kézmeleg és hideg vízzel sem hibázhatunk. A tisztítás folyamatát meghatározó 4 hatás  - kémiai, mechanikai, hő- és idő - közül már csak az idő fontosságáról nem beszéltünk.

Mi is az a behatási idő?

Jó munkához idő kell! Igaz ez a szennyeződés oldására is. Nem véletlenül használták már a régi időkben sem az áztatás folyamatát például a mosásnál. A felületre jutott tisztítószernek érintkezésbe és kölcsönhatásba kell lépnie a szennyeződéssel és azt valamilyen módon oldania, emulgeálnia kell ahhoz, hogy aztán  a szerrel együtt eltávolítsuk a felületről, ehhez pedig mindenképpen idő - áztatás - kell.

A behatási idő betartásának leginkább a fertőtlenítőszerek esetén van nagy fontossága. A gyártók minden fertőtlenítőszer csomagolásán feltüntetik a szer behatási idejét, azt, amennyi ideig a tisztítandó felülettel érintkeznie kell ahhoz, hogy az adott baktérium, gomba és vírusirtó hatását elérje. Abban az esetben, ha az adott fertőtlenítőszert nem hagyjuk a felületen megfelelő ideig állni, - nem elég a behatási idő -  nem tudjuk garantálni a fertőtlenítő hatást és így a későbbi fertőzések elkerülését sem.

Az adott tisztítandó felület esetén a megfelelő tisztasági fok eléréséhez a fenti hatások - kémiai, mechanikai, hő- és idő -  mindegyike egyidejűleg szükséges. Nem elég a megfelelő koncentráció, kémhatás és összetétel, szükség van a megfelelő hőmérsékletre, a mechanikai behatásra és a behatási idő betartására is. Abban az esetben, ha valamelyik hatás nem tud eléggé érvényesülni, nincs meg a megfelelő hőmérséklet vagy idő - például a zsíros szennyeződésnél - az eredményes tisztításhoz többi hatás mértékét kell emelni - növelni kell a mechanikai hatást, súrolást - és a tisztítószer koncentrációját. Jól belátható még a padlósúrolásnál is, ha nem elég erős a kefe, akkor több szappan kell, kevés szappan esetén pedig sokáig tart a négykézlábas súrolás.

A négy hatás megfelelő arányával, és a takarítás folyamatainak és ismereteinek megfelelő elsajátításával, megfelelő eszközök használatával biztosítható csak a megfelelő tisztítási hatékonyság.

 Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrzik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítson meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel jól takarítani és  spórolni.

A tavasz a kártevőket is felébreszti

Hogyan és mikor érdemes elkezdeni a kártevők elleni védekezést.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat- Máthé Kinga állandó rovata

Máthé Kinga a szakértő rálátásával madártávlatból mutatja be a turisztikai szektor teljességét, hogy láttassa az egészet amelynek mi, vendégek is részei vagyunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Stabil növekedés az Assist-Trendnél

Megközelítette a nyolcmilliárd forintit az Assist-Trend csoport bevétele 2018-ban.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk