Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

 

Okosan az takarít, aki nem pazarolja el az időt, anyagot, ehhez pedig arra van szükség, hogy végiggondoljuk, mit milyen módszerrel érdemes takarítani. A módszerek számbavételéhez viszont tudunk kell, hol takarítunk. Sorozatunk előző részében azt vettük sorra, az épület külső adottságai miként befolyásolják a takarítás módszerét – most arra a kérdésre keressük a választ, miként, honnan és hogyan kerül még szennyeződés az épületbe, hol vannak a belső források, és az épület forgalmának dinamikája miként határozza meg a választott takarítási módszert.

Minden épületben vannak kevésbé és jobban koszolódó helyiségek: más a terhelése a szállodai szobának, mint a konferencia-teremnek, az irodának és a tárgyalónak. A takarítási szükségletek felmérése során először azokat a pontokat érdemes megkeresni, ahol nagyobb mennyiségű és az általánostól eltérő szennyeződés keletkezik. Tipikusan ilyenek a vizes blokkok, a melegítő és teakonyhák, a kazánházak és hőközpontok, de azok az átjárók is amelyek a határvonalat jelentik egy ipari területen a termelés és az iroda, vagy a termelés és a raktár között. Ezeken a területeken – értelemszerűen – más technológiát kell alkalmazni, és gyakrabban is érdemes takarítani annak érdekében, hogy a szennyeződés átvitelét megakadályozzuk.

Fontos megismernünk a takarítás tervezése előtt az épület működési ritmusát: hányan fordulnak meg, mikor jönnek és mennek, folyamatos-e a mozgás vagy vannak csúcsidőszakok? Ez utóbbi meghatározza a takarítás idejét, míg a mozgás irányának felmérésével tisztázni lehet, hogyan terjed a szennyeződés, honnan származik, mi az összetétele. Ez utóbbi meghatározza a használandó vegyszerek jellegét és a szükséges koncentrációt is. Ezek az információk nagy segítséget jelentenek a  hely igényeinek megfelelő toalettpapír mennyiség, a kézszárítási metódus, és az adagolók méretezésének kiválasztásában is.

A vegyszerek kiválasztásához további támpontot ad a terület hasznosításának ismerete, hiszen annak megfelelő szennyeződés is képződik. Az élelmiszeriparban például nagy mennyiségű tapadó szerves zsíros, olajos szennyeződést találunk, az iparban elsődlegesen tapadó szervetlen eredetű zsíros olajos fémes szennyeződéseket, míg irodákban zárt közforgalmú helyeken, iskolákban inkább nem tapadó, föld eredetű szennyeződéseket találunk. Egészségügyi és szociális intézményekben kombináltan van jelen az enyhén tapadó, föld eredetű szennyeződés szerves származékokkal, melybe biológiai ágensek (kórokozók) keverednek. Mezőgazdasági létesítmények (állattartó telepek) esetében erősen tapadó szerves szennyeződés található biológiai ágensekkel. Takarmánykeverők, malmok, lisztüzemek esetében nem tapadó szerves szennyeződés figyelhető meg.

A takarítás módszerét ennek megfelelően kell kiválasztani, mindezen kérdések végig gondolása után lehet majd dönteni a takarítási folyamatról, a fizikai, kémiai és biológiai takarítási munkafolyamatok sorrendiségéről. Az épületről szerzett információk szükségesek ahhoz is, hogy eldöntsük, szárazon vagy nedvesen, savval vagy lúggal, tömény vagy híg munkaoldattal dolgozunk, és milyen hőhatásokat alkalmazunk. Mindezt persze még befolyásolja az is, milyen felületekkel dolgozunk.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrizik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni. A következő részeiben azzal foglalkozunk, mit is takarítunk, végig vesszük a felületek jellemzőit és az ott választandó tisztítási módszereket.

Kezet, mostál?!

160 évvel ezelőtt Semmelweis Ignác mutatott rá a kézmosás fontosságára először. A helyes kézmosás szabályai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Közös cégben a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend

Ipari épületek és objektumok teljes körű higiéniai, takarítási szolgáltatásainak ellátására hozott létre közös vállalkozást a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend Kft.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Bemutatta kibővített szolgáltatási palettáját az Assist-Trend

A legnagyobb HoReCa partnereinek mutatta be kibővített szolgáltatáscsomagját május 30.-án az Assist-Trend

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Hat dolog amit elfelejt takarítás közben...

A takarításkor gyakran elfelejtett helyek tisztításának módjai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kell ez a hírlevél!

GDPR szabályozásnak megfelelő hírlevél-feliratkozás

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Óvja eszközeit az ivóvíztől!

Miért lehet fontos víztisztító berendezés felszerelése? Hogyan óvja berendezéseinket és egészségünket?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk