Kezet, mostál?!

Semmelweis Ignác 160 évvel ezelőtt publikálta felfedezését „A gyermekágyi láz kóroktana" címmel arról, hogy a halálos betegség klórmész-oldatos fertőtlenítő kézmosással megelőzhető. A kézmosás a kórokozókkal szembeni védekezés legfontosabb fegyvere, a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések terjedésének megakadályozására. Ám nem mindegy, hogyan mosunk kezet. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy átvegyük a helyes kézmosás módszertanát.

A helyes kézmosás azzal a kérdéssel kezdődik, hogy mikor mossunk kezet? Ennek megválaszolásához  viszont jó ha tudjuk, miért szükséges tisztán tartani a kezeket. Testünk a mikroorganizmusok ellen folyamatosan védekezik: bőrünk nem engedi ezeket behatolni a szervezetünkbe. A tárgyakkal és emberekkel való napi érintkezés során azonban a kezünkre koncentráltan kerülnek a kórokozók, és amikor a szánkhoz, a szemünkhöz vagy az orrunkhoz érünk, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve akadálytalanul juthatnak a szervezetbe.

Bár a kezünket teljesen sosem tudjuk megtisztítani a mikroorganizmusoktól, a kézmosással megtizedelhetjük ezek számát jelentősen csökkentve a fertőzés veszélyét. Ezért aztán étkezés, sebek kezelése, a kontaktlencse behelyezése előtt, élelmiszerek előkészítése – különösen a nyers húsok darabolása, kezelése -, vagy a mellékhelyiségek használata és pelenkacsere, állatokkal való érintkezés, orrfújás, köhögés és tüsszentés, a háztartási hulladékkal való érintkezés után mindenképpen szükséges a kézmosás.

A kézmosás hatékonyságát jelentősen növelhetjük antibakteriális szappan használatával( a szappanokról bővebben itt olvashat). Ajánlott az érintésmentes szenzoros szappanadagoló és csaptelep alkalmazása is, hiszen ez csökkenti a fertőzésveszélyt. A kézszárító berendezések azonban kerülendők: ezek a mellékhelyiség rendkívül szennyezett levegőjét melegítve fújják a kezünkre, baktériumok sokaságát fújva vissza rá.

Az alapos és helyes kézmosás körülbelül egy percig tart, aki kevesebb mint 40 másodperc alatt végez biztosan nem megfelelően végzi el a műveletet. Fontos a kézfejek és az ujjak tisztítása.

Az ANTSZ 12 lépésben foglalta össze a helyes kézmosás menetét:

Nedvesítsük be vízzel a kezünket.

 

 

Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe.

 

 

Dörzsöljük össze a tenyerünket.

 

 

Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összefonjuk. Váltott kézzel ismételjük meg.

 

 

Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.

 

 

Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.

 

 

Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerű en összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.

 

 

Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.

 

 

Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezet.

 

 

Kézszárításhoz egyszer-használatos papírtörlőt alkalmazzunk.

 

 

A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el.

 

 

Kezeink biztonságosak.

 

 

Bemutatta kibővített szolgáltatási palettáját az Assist-Trend

A legnagyobb HoReCa partnereinek mutatta be kibővített szolgáltatáscsomagját május 30.-án az Assist-Trend

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Óvja eszközeit az ivóvíztől!

Miért lehet fontos víztisztító berendezés felszerelése? Hogyan óvja berendezéseinket és egészségünket?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Közös cégben a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend

Ipari épületek és objektumok teljes körű higiéniai, takarítási szolgáltatásainak ellátására hozott létre közös vállalkozást a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend Kft.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk