Óvja eszközeit az ivóvíztől!

 

Az, hogy a csapvíz iható nem jelenti azt, hogy minden célra megfelel. Az egészségre nem ártalmas víz lehet káros a gépek számára – a készülékek élettartama, meghibásodás-mentes működése szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen tisztaságú vizet használunk. A vízkő képződéséért felelős anyagok eltávolítása mellett szükség lehet a maradék klór, a növényvédő-szer és gyógyszer maradványok kiszűrésére is. Azt, hogy milyen víztisztító berendezésre van szükség a felhasználás módja határozza meg, a mechanikai szűréstől, a vízlágyításon át, az aktív szenes szűrésen keresztül a fordított ozmózisos víztisztításig válogathatunk a módszerek között – igény szerint.

Egy évvel ezelőtt nem kis felháborodást okozott, hogy az USA turisztikai hivatala csak forralás után ajánlotta fogyasztásra a magyar csapvizet az amerikaiaknak, ám ma már ez az intézmény is elismeri, hogy a vezetékes víz biztonsággal iható Magyarországon. A hatvanas években még csak a lakások 23 százalékában volt vezetékes víz, és csak tíz éve érhető el minden településen a szolgáltatás. Azt, hogy a csapból iható víznek kell folynia a 201/2001-es kormányrendelet határozza meg – ám az egészségügyi határértékek betartása egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vezetékes víz mindenre alkalmas.

A víz tisztításának jelentőségét mutatja, hogy az egy főre jutó napi 90 literes vízfogyasztásnak csak elenyésző része az, amit megiszunk vagy főzésre használunk – a tisztálkodás mellett a gépekben használt víz jelenti a fogyasztás számottevő részét. Azt, hogy egyes berendezésekben milyen tisztaságú és összetételű vizet érdemes használni a gyártók általában meg is határozzák.

Közismert, hogy a vezetékes víz tartalmaz kalcium és magnézium sókat, amelyek mennyisége határozza meg a vízkeménységet. A vízkő nem más, mint kalcium- és magnézium karbonát: az oldott fémsók a vezetékekben, a háztartási gépekben kiválnak a vízből – a kémiai reakció a cseppkőképződés felgyorsított folyamata. A vízkő nem csak a háztartási gépeket illetve azok hatásfokát rontja, megjelenik a zuhanykabinon, a csempén, foltosodást okoz a padló az ablaktisztítás vagy a mosogatás során, csökkenti a tisztítószerek hatékonyságát is. S ezen felül a csapvíz más anyagokat is tartalmaz: a hálózati rendszerben a csírátlanításhoz használt klórt, amely reakcióba is lép a vízben található szerves vegyületekkel és ammóniával, ezzel egészségügyi szempontból is kifogásolható melléktermékeket létrehozva. Ráadásként beszélni kell még arról is, hogy a szabványoknak megfelelő ivóvízben is lehet még gyógyszer- növényvédőszer-maradvány is, amelynek eltávolítása szintén igényként merülhet fel.

 Ahhoz, hogy megfelelő víztisztítási módszert válasszunk, nem csak azt kell meghatározni, milyen tisztaságú vízre van szükség, de azt is, hogy milyen forrásból állítjuk ezt elő, vagyis fel kell mérni a beérkező víz paramétereit – a keménységtől kezdve, a vastartalmon át a vezetőképességen keresztül a PH értékéig. Ez után következhet a felhasználási mód szerint szükséges kívánatos eredmény meghatározása, valamint annak felmérése, hogy milyen mennyiségben van szükség a tisztított vízre: mekkora lehet a csúcsfogyasztás egy nap illetve egy hónap alatt. Cél-e a csőhálózat megóvása, vagy csak egyes gépek, berendezések működéséhez van szükség szűrt vízre? Van-e egészségvédelmi cél?

A választék óriási, a vízlágyítástól a vastalanításon keresztül az ammónia és nitrátmentesítésen át a a sótalanításig terjed a skála, a berendezések széles köre áll rendelkezésre a háztartásokban is alkalmazható készülékektől az ipari igényeknek megfelelő készülékekig.

Egyszerűbb mechanikai szűrőkkel is sokat javíthatunk a víz minőségén, megóvva a csőhálózatot és a berendezéseket a vezetékes vízben megtalálható rozsda- és homokszemcsék károsító hatásától. A vízlágyító készülékekkel a tovább növelhetjük a berendezések élettartalmát és megszabadulhatunk a vízkőképződéstől, de ugyanezt a célt elérhetjük a gépek elé helyezett polifoszfát adagolóval vagy mágneses vízkezelőkkel is. Aktív szén szűrőkkel távolíthatjuk el az ivóvízben megtalálható klórt és származékait, aminek az egészség megóvása szempontjából van nagyobb jelentősége. A fordított ozmózisos eljárásokkal – például egy mini RO berendezés alkalmazásával – pedig teljesen tiszta vizet hozhatunk létre (olyannyira, hogy emberi fogyasztás esetén ez esetben már ásványadagoló patron alkalmazása is javasolt).

Kell ez a hírlevél!

GDPR szabályozásnak megfelelő hírlevél-feliratkozás

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Bemutatta kibővített szolgáltatási palettáját az Assist-Trend

A legnagyobb HoReCa partnereinek mutatta be kibővített szolgáltatáscsomagját május 30.-án az Assist-Trend

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kezet, mostál?!

160 évvel ezelőtt Semmelweis Ignác mutatott rá a kézmosás fontosságára először. A helyes kézmosás szabályai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Közös cégben a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend

Ipari épületek és objektumok teljes körű higiéniai, takarítási szolgáltatásainak ellátására hozott létre közös vállalkozást a KÉSZ Csoport és az Assist-Trend Kft.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk