Hat dolog amit elfelejt takarítás közben...

 

pedig nem kellene

Toni Hammersley The Complete Book of Clean című könyve megmutatja nekünk, hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen por és piszokfoltoktól, amelyek nem engedik ragyogni a lakást.

Árnyékolók és redőnyök

Mivel alapos kezelést igényelnek, sokkal több időt vesz igénybe a takarításuk is, így gyakran figyelmen kívül hagyják az emberek a redőnyök és árnyékolók tisztán tartását. Érdemes időt szánni rájuk, és havi rendszerességgel megtisztítani őket.

Folt tisztítás: Általános tisztítószerrel és egy mikroszálas ruhával, vagy speciálisan redőnyök tisztítására kifejlesztett eszközzel törölje le a szennyeződést, ha szükséges.

Havi portalanítás: Vákuumos porkefe- csatlakozó segítségével a legalacsonyabb fokozaton porszívózza le a szennyeződéseket. Vízszintesen haladva soronként csúsztassa a fejet az árnyékolók és redőnyök mentén. Kezdje a tetején, majd lefelé haladva menjen végig a sorokon, lehetőség szerint fordítsa meg a szálakat és ismételje meg a műveletet.

Mélytisztítás: Ha a por leragadt (ez gyakran konyhákban történik meg, ahol a gőz és a zsír a levegőben van), itt az ideje, hogy alaposan megtisztítsa az eltávolítható redőnyöket.  Húzza fel teljesen a redőnyt, mielőtt leemeli őket a tartóikról, mert így könnyebben szálllíthatóak lesznek. Egy puha szivacs segítségével áztassa és mossa meg őket a fürdőkádban, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Öblítse le jól, majd tegye törölközőre, hogy teljesen megszáradjon a visszaszerelés előtt.

Az ágykeret

A paplanok és párnák takarítása már rutinnak számít, de a keret- akár fából készült, akár kárpitozott fejtámlás, akár fém baldachinos vagy modern platform- természetes, hogy ott van. Egy nedvszívó mikroszálas kendővel havonta érdemes lemosni a porfelhalmozódást.

Szagelszívó

A főzőfelület fölötti szagelszívó minden alakalommal érintkezik a füsttel és zsírokkal, ez azt jelenti, hogy 3-6 havonta megfelelő tisztításra van szükségük. A szűrőket a mosogatógép alacsony fokozatán tisztíthatja, mivel általában sok lerakódás van rajta magában, a többi edény nélkül érdemes tisztítani. Kézi mosás esetén, hosszas áztatás javasolt.

    - Megfelelő tisztítóoldatot permetezzen a szagelszívó felületére. A bevonattól függően válasszon ecetes tisztítót egy enyhe szappanoldatból, vagy kövesse a rozsdamentes acélra vonatkozó irányelveket. Törölje tisztára  mikroszálas törlővel. Ha ilyen alapos tisztításra nem készült fel, érdemes megfontolni a gyakoribb tisztítást a könnyebb munka érdekében.

    - Távolítsa el a szűrőket, és helyezze őket a mosogatóba, ha elég nagy ahhoz, hogy ellepje a szűrőket a víz. Szórjon szét szódabikarbónát a szűrők tetején, és töltse fel a mosogatót vagy kádat forró vízzel. Hagyja, hogy a szűrős néhány percig ázzanak, hogy elősegítse a zsíros foltok oldódását. Az áztatás után súrolja könnyedén és tartósan egy puha sörtéjű kefével, amely nem károsítja a kényes szűrőket.

    - Öblítse le vízzel, és hagyja a levegőn megszáradni a szűrőket. Tegye vissza őket a szagelszívóba, miután megbizonyosodott róla, hogy teljesen szárazok.

A késtartó

Minden használat után megtisztítja a késeket. De mi a helyzet a késtartóval? Por és morzsák halmozódhatnak fel a réseiben. Időnként nagy szívóerővel tartsa a porszívó csövét a nyílások fölött. A külső felületet pedig úgy tisztítsa, mint egy fa vágódeszkát.

Szemeteskuka

Nem számít mennyire vastag a szemeteszsák anyaga, az aljára sokszor kerülnek ismeretlen dolgok. Nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsa meg a kukát, mielőtt a szennyeződések felhalmozódnak. Vegyen fel kesztyűt, és tegye a zuhanyba a kukát. Alaposan öblítse le forró szappanos vízzel, és használjon kefét a foltok eltávolításához. Öblítse le és hagyja megszáradni. A napon és levegőn szárítás természetesen fertőtlenít, de a fertőtlenítőkkel való permetezés emellett is ajánlott.

Hűtőszekrény kondenzátor

A hűtőszekrények és fagyasztók hátulján lévő kondenzátor tekercsek rendszeres tisztítása növeli a hűtő hatékonyságát, csökkenti az energiafelhasználást és meghosszabbítja a készülék élettartamát. A gyártók a tekercsek 3-6 hónaponkénti tisztítását ajánlják, háziállat esetén gyakrabban.

    - Tekintse át a gyártó kézikönyvét a kondenzátor és a ventilátor megkereséséhez, valamint vegye figyelembe az adott modellre vonatkozó konkrét figyelmeztetéseket.

    - Használjon zseblámpát, hogy könnyebben észlelhesse a port vagy a pókhálókat.

    - Csúsztasson a tekercsek közé egy kefét- hosszú vagy rövid sörtéjű- a por és a pókhálók eltávolítására. A sérülések elkerülése érdekében érdemes óvatosan dolgozni.

    - A kefe mellett használjon porszívót is erős fokozaton hozzá tartozó kefés fejjel, ismét óvatosan dolgozva. Amíg a készülék el van húzva a faltól ne felejtse el a padlót is felporszívózni.

Az eredeti cikket az alábbi linken olvashatja el.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk