Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

 

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, annak megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után dönthetjük el, milyen módszerrel. Sorozatunk következő részében a „hol” kérdés körüljárásával arra keressük választ, hogy a takarítandó felület milyen hatásoknak van kitéve.

Ahhoz, hogy hatékony megoldással takarítsunk, ismernünk kell az épület és a tisztítandó felület viszonyát a szűkebb és a tágabb környezetével. Meg kell tudnunk, hogyan jut be a szennyeződés, a felület milyen gyakran koszolódik el, és persze azt is fontos ismernünk, mivel. A jó kérdés a takarításban több mint félsiker.

Az, hogy a környezeti hatások hogyan érvényesülnek, – közvetlenül vagy közvetve – meghatározza a szennyeződés mértékét és összetételét.

Abban az esetben, ha nincs közvetlen befolyása a külső környezetnek, a szennyeződések zöme bent keletkezik, a kosz az épületben folyó tevékenységre lesz jellemző. Egy zárt, a környezettel közvetlen hatásban alig álló irodaháznál leginkább nem tapadó, száraz, poros, esetleg nagyon enyhén zsíros, ujjlenyomatok okozta szennyeződés található. Abban az esetben, ha ez az intézmény nyitott, a környezettel fokozottabban kapcsolatban áll, látogatók is sűrűbben járnak oda, megnő a behordott, föld eredetű szennyeződések mennyisége, és nedves időben megjelenik a nedves, tapadó szennyeződés is.

A külső környezet beépítettsége, az alkalmazott tér burkolati anyaga vagy annak hiánya csökkentheti az épületbe bejutó szennyeződést, a külső burkolat hiánya - vagy egy közelben folyó építkezés - viszont jelentősen növelheti azt.

A jellemző szélirány és az épület elhelyezkedése is befolyásolja, hogy mennyi és milyen szennyeződés jut be az épületbe. Ezt a szellőzőrendszer tervezésekor is érdemes figyelembe venni.  Jól kiépített légtechnikai megoldással mérsékelhetjük a bejutó száraz szálló szennyeződéseket, és így csökkenthetjük a takarításra fordított költségeket (túlnyomásos szellőztetés). Ugyanígy csökkenhet a kiadás, ha az épületen belül keletkező nagy mennyiségű száraz, lebegő szennyeződést nem engedjük leülepedni (elszívásos szellőztetés).

Változik az épületbe jutó szennyeződés minősége, ha csapadékos vagy ködös párás idő van, mikor nem tapadó helyett tapadó, száraz helyett nedves szennyeződés jut a tisztítandó felületünkre, amely másfajta takarítási eljárást igényel, és megváltoztatja a költségeket.

Nedves idő esetén az épületbe kerülő tapadó szennyeződés 75 százalékát a bejáratnál  az épület adottságainak és forgalmának megfelelő, telepített szennyfogó rendszerrel felfoghatjuk. Az épületbe jutó szennyeződésből a nedves szennyeződést kétvödrös technológiával, mikroszálas lapos moppal enyhe alkoholos tisztítószerrel könnyen eltávolíthatjuk.

Sokat segít a döntésben, ha tudjuk, hogy a szennyeződés hogyan mozog és alakul át az épületen belül. Fontos kérdés tehát, hogy a tisztítandó felület hol helyezkedik el az épületben a bejárathoz képest.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a bejárattól (szennyeződés forrásától) az épület belseje felé haladva a szennyeződés mennyisége és minősége is változik. A tapadó szennyeződést az épület belseje felé haladva felváltja a szálló por, a szennyeződés mennyisége pedig fokozatosan csökken. Az épület azon részein, ahová már csak szálló por került, kerüljük a nedves takarítást, és költséghatékony száraz technológiát használjunk. 

A legfontosabb, legcélszerűbb és legköltséghatékonyabb, ha megakadályozzuk, hogy a szennyeződés az épületbe jusson és ott leülepedjen. Ehhez használhatunk szélfogókat, megfelelő térburkolatokat, hatásos légtechnikai rendszert, de leginkább egy jól kiépített szennyfogó szőnyegrendszert, mely segíthet abban, hogy minél kevesebb szennyeződést kelljen eltüntetnünk.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrizik is azt.

 Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen. Ha a tavaszi nagytakarítást az idén ilyen elemzéssel és tervvel kezdi, akkor jövő ilyenkor már láthatja és a kiadásain is érezheti az eredményt.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni. A következő részben arra keressük részletesebben a választ, honnan és hogyan kerül még szennyeződés az épületbe, hol vannak a belső források, és az épület forgalmának dinamikája miként határozza meg a választott takarítási módszert.

Ne csak a padlót mossa! - A láthatatlan tisztítás

A beltéri levegő ötször annyi szennyeződést tartalmazhat, mint a kültéri, a beltéri levegő tisztítására mégsem helyezünk elegendő hangsúlyt, pedig közérzetünket egészségünket és munkahatékonyságunkat is növeli a tiszta levegő.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Legyen profi a terítésed

5+3 gyönyörű szalvétahajtogatás a kezdőtől az origami szintig

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Kell ez a hírlevél!

GDPR szabályozásnak megfelelő hírlevél-feliratkozás

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Új szabályozások a fertőtlenítőszerek piacán

Jövőre lép életbe az Eu új szabályozása mely teljesen átalakíthatja a fertőtlenítőszerek piacát

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk