Új szabályozások a fertőtlenítőszerek piacán

 

Jövőre már csak új uniós engedélyek birtokában lehet forgalomba hozni a hipót tartalmazó fertőtlenítő és takarító szereket – a biocidek forgalmazásáról szóló 2012-es rendelet hatása hamarosan látható lesz a boltok polcain, a kereskedők kínálatában is. A kártevők, baktériumok elleni anyagok használatáról szóló egységes szabályozás a gyártókat és a forgalmazókat is új feladatok elé álltja, hosszas engedélyeztetési procedúrán kell végigmennie minden hatóanyagnak, ami alaposan átalakíthatja a termékkínálatot. Az Assist-Trend felkészült a változásra, amely a piac tisztulását hozhatja magával.

Az Európai Unió hat éve, 2012-ben alkotta meg az 528/2012/EK irányelvet, amely közösségi szinten határozza meg a biocid termékek alkalmazásáról szóló szabályokat. Az Európai Bizottság alapvető célja a szabályozással a kártevők, baktériumok, gombák és vírusok ellen használt különböző anyagok alkalmazásának egységesítése és az egészség fokozottabb védelme volt. A tagországokban eltér a biocid termékek engedélyeztetése van, ahol részletes dokumentáció szükséges, másutt egy egyszerűbb engedélyeztetési procedúra csupán a feltétel. Az új szabályozás egy olyan rendszert jelent, amely egységesíti az Európai Unió területén a termékek forgalomba hozatalát.

A biocid termékek sokfélék lehetnek, a gyűjtőnév minden olyan hatóanyagot lefed, amely a kártevőket, baktériumokat, gombákat, virusokat nem fizikai úton pusztítja el – legyen szó hagyományos tisztítószerekről, fertőtlenítőkről, ivóvízkezelésről, algátlanításról, favédelemről, tartósításról vagy rovar- és rágcsálóírtásról. Az új szabály alapvetően egy felülvizsgálati programot jelent, amelyben központilag határozzák meg az alkalmazható szereket, ami egyet jelent azzal is, hogy ezek alkalmazásához új, uniós engedélyt is be kell szerezni. Amint az uniós szabályozás az adott szerre hatályba lép (megjelenik a késztermék az R4BP rendszerben), a nemzeti engedélyek idővel hatályukat vesztik, és jönnek a központi regulák: bonyolultabb és drágább engedélyeztetési eljárások veszik a kezdetüket.

A rendelet megjelenése után az új szabályozás leginkább a rovarirtók, riasztó- és csalogatószerek hatóanyagait érintette. A piac ezen a területen át is alakult, ám 2017-től már a humán-egészségügyi/magán- és közegészségügyi, valamint élelmiszeripari felhasználású fertőtlenítőszerek hatóanyagaira is elkezdett kiterjedni a központi regula. Ez annyit jelent, hogy nagyjából 2019-től már nem lehet forgalomba hozni a régi engedéllyel rendelkező szereket, azok, amelyek már raktáron vannak, fél éven át értékesíthetők, és a nagyjából következő esztendő végéig felhasználhatók, de tovább nem.

A fertőtlenítő szereknél például a múlt év második felében jelent meg a jóváhagyott hatóanyagok listáján a nátrium-hipoklorit, ami annyit jelent, hogy az EU-szabályok szerint szükséges újra engedélyeztetni a hipót, ami egyrészt drága, másrészt pedig kizárja azokat a termékeket, amelyek más alkotórészeit nem engedélyezik már az EU-ban.  

Mindez a hipót tartalmazó fertőtlenítőszerek gyártói és forgalmazói számára jelent feladatot, hiszen időben kell engedélyeztetni termékeiket, hogy ne kopjanak ki a piacról. Csak ez a változás csak a felület-, eszköz-, kéz- és kórházi fertőtlenítés esetében mintegy kétszáz cég több mint ezer termékét érinti. A szakértők úgy vélik: a módosításokat követően az érintett szerek hatékonysága nem változik majd, bár elképzelhető, hogy néhány termék eltűnik a kínálatból. Mindez azonban a piac tisztulásához vezethet, ami egyúttal a felhasználók érdeke.

Az Assist-Trend Kft. figyelemmel kíséri a jogszabályi változásokat, termékeit felkészíti arra, hogy az új törvényi szabályozásnak is megfeleljenek, rendelkezzenek megfelelő engedélyekkel és adatlapokkal. Így a társaság garantálni tudja, hogy a szortimentjében az eddig szereplő fertőtlenítő hatású termékek vagy azok azonos hatású változata folyamatosan elérhető legyen.

Kérjük, a szabályozással vagy a fertőtlenítő hatású termékeinkkel kapcsolatos kérdéseivel keresse szakértő kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen, vagy a központi telefonszámunkon.

 

Legyen profi a terítésed

5+3 gyönyörű szalvétahajtogatás a kezdőtől az origami szintig

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Ne csak a padlót mossa! - A láthatatlan tisztítás

A beltéri levegő ötször annyi szennyeződést tartalmazhat, mint a kültéri, a beltéri levegő tisztítására mégsem helyezünk elegendő hangsúlyt, pedig közérzetünket egészségünket és munkahatékonyságunkat is növeli a tiszta levegő.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kell ez a hírlevél!

GDPR szabályozásnak megfelelő hírlevél-feliratkozás

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk