Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

 

 

Mint sorozatunkban eddig megállapítottuk, a hatékony tisztításhoz pontosan tudnunk kell, hogy hol (az épület elhelyezkedése, funkciója) takarítunk. Ugyanilyen fontosak a burkolóanyagok tulajdonságaival kapcsolatos információk is, hiszen akár természetes, akár mesterséges kőfelületről van szó, ismeret híján könnyen „hazavághatjuk”. Ugyanakkor egy jól megválasztott eljárással még fokozhatjuk is a szépségét. Folytatjuk a kövek bemutatását!

A természetes kövek következő csoportját a különböző természetes kövekből és cementből készült agglomerátumok jelentik, ilyen például a terazzo.

 

 

 

 

Ez cementágyba készített, nagyon pici természetes kőtörmelékből álló burkolat. A terazzo – és a hozzá hasonló, nagyobb méretű kődarabokat tartalmazó agglomerátumok – tulajdonságai a márványhoz és mészkőhőz hasonlóak: a kőzúzalék nagyrészt ebből a két ásványból készül, így a felület savérzékeny, ám szépségének megőrzése érdekében kristalizálható, impregnálható és bevonatolható.

 

A különböző mai agglomerátumokat már műgyantába ágyazva gyártják. Ezek tulajdonságai a műgyanta használata miatt eltérnek a régi típusú terazzo tulajdonságaitól. Előnyük, hogy standardizált, kontrollált előállításuk megbízható, egyenletes gyári minőséget jelent, és a bekevert színezéknek megfelelő, széles palettájú színválaszték kialakítását teszi lehetővé.

A természetes köveken kívül széles körben elterjedtek a gazdaságos, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok. A leggyakoribb előfordulású anyagok ezek közül:

     - beton

     - porózus greslap 

     - porcelán bevonatú greslap 

     - kerámialap

     - klinker vagy terrakotta

 

A beton mint ipari padló terjedt el a köztudatban, ám előnyös tulajdonságai miatt ma már számos helyen használják 21. századi beltéri felületként. Könnyen kezelhető, egységes, időtálló, és megfelelő felületkezeléssel gyönyörű fényessé tehető.

 

 

 

 

A mai modern építészeti vonulatba teljességgel beleillik tisztaságával, minimalizmusával. További előnye a kivitelezés egyszerűsége és rugalmassága: gyorsan és könnyen érhető vele el ideális felület, amely a szépségét sokáig megtartja. Felülete csiszolható, felfényezhető, impregnálható, bevonatolható. A szépen elkészített látszó betonfelületeket impregnálva hosszú távon szép, víz- és szennyeződésálló felületet kapunk. Az impregnálásról bővebben az itt elérhető tudásbázis tartalmunkban tájékozódhat. Az impregnált felület a továbbiakban sokkal könnyebben és gazdaságosabban tisztítható.

 

A kőporcelán kőzúzalékből készül préseléssel, égetéssel.

 

 

 

 

Két alapvető fajtája van: a porózus és a porcelán bevonatú greslap, utóbbi pórusok nélküli, könnyen kezelhető felület, tulajdonságaiban hasonlít a kerámiához, de nem törékeny és fagyásálló is egyben.

 

porózus greslap olcsó és időtálló, fagyálló, nagyon terhelhető, kémiailag ellenálló felület, a kopás nem látszik rajta, mert teljes mértékben homogén. Olyan intézményekben érdemes alkalmazni, ahol sokan járnak: bevásárlóközpontokban, közintézményekben. Előnyei mellett nagy hátránya, hogy a lefelé kiszélesedő pórusú felülete miatt nagyon nehezen takarítható. Gondos tervezés és kivitelezés esetén a porózus felszínű greslap felszínét megvédhetjük elpiszkolódástól akkor, ha a beépítés utáni alaptakarítást követően azonnal impregnáljuk. Így a későbbiekben könnyen takarítható lesz. Ez a megoldás Magyarországon sajnos nem terjedt el. Ennek oka az eljárás ára. Ám érdemes figyelembe venni, hogy a takarítás teljes költségével számolva már középtávon is költséghatékony a felület impregnálással való kezelése.  

Csúszásmentes greslapot – mely szintén porózus – használnak széles körben az uszodák és strandok padlóburkolatának készítésére. Ezek az uszodai felületek a csúszásmentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében nem impregnálhatók, így takarításuk nagyon nehézkes. Nagy problémát okoz a vízhez adott klór kicsapódása a felületen, melyet szinte lehetetlen eltávolítani. Magát a klóros vegyületet oldhatjuk foszforsavat tartalmazó vízkőoldóval a greslap felületéről, de a greslap pórusaiba tapadva a klórvegyület megmarad, ezért az uszodai padlófelületeket általában 1015 évente cserélni szükséges. 

kerámialapok agyagból és kaolinból égetéssel készülő burkolólapok.

 

 

 

 

Törékenységük miatt manapság már elsősorban falburkolásra használják. Számtalan gyönyörű mintával készíthető, dekoratív burkolóanyag. A kerámialapok nem csúszásgátoltak, fényes felületűek, könnyen takaríthatók. Régen – még a greslap elterjedése előtt – szívesen használták padlóburkolásra. Hátránya, hogy törékeny, ezért ilyenkor a lap teljes felületén alá kell cementezni, hogy a burkolat megőrizhesse épségét.

 

A klinker és a terrakotta égetéssel gyártott burkolóelemek alkalmazhatók kül- és beltéren egyaránt, viszont ajánlott csak felületkezelés után használatba venni őket.

 

 

 

 

Magyarországon a megelőző felületkezelés nem szokványos eljárás, pedig a klinker, a terrakotta és a többi kőfelület impregnálás és bevonatolás eredményeképp lesz ellenállóbb a víz, a piszok és az időjárás hatásaival szemben, ráadásul könnyebben, hatékonyabban és olcsóbban tisztíthatók.

 

Összegezve elmondható, hogy természetes és mesterséges kőfelületeink közül amelyeknél lehetséges, tanácsos– bármennyire is költségesnek látszik – a szépségének hosszú távú megőrzése érdekében a felületet impregnálni vagy/és bevonattal ellátni, az így nyert felületet folyamatosan felújítani, és amennyiben csak lehet, szárazon vagy nagyon enyhe kémhatású szerekkel takarítani.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Assist-Trend, a magyar higiéniai szolgáltató

Szoros kapcsolat a Magyar Termék Nonprofit Kft. és az Assist-Trend Kft. között

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Itt van a SzÉSzT, itt van újra!

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Új módszer az allergia elleni harcban

A levegő tisztítása növeli a komfortérzetet, csökkenti a takarítási költségeket és elégedettebbé teszi a vendégeket

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Derűs májusra, borús június a vendéglátásban

Visszafogta a turizmus növekedési ütemét a hidegebb nyári hónap

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk