Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

 

Az okos takarításhoz pontosan kell tudnunk azt, mit is takarítunk. Sorozatunkban eddig áttekintettük a kő- és a faburkolatok sajátosságait, és takarítási trükkjeit, tippeket adtunk a megfelelő szőnyeg kiválasztásához – most pedig a rugalmas padlókat vesszük sorra.

A rugalmas padlók általában többféle anyag mesterségesen előállított keverékei.

A rugalmas padlók főbb fajtái:

 - a gumi és sportpadló

 - a linóleum

 - a PVC

 

Gumi – és sportpadló. A gumi padlóburkolatot napjainkban számtalan, különböző funkciót ellátó területre használják, akár beltéren akár kültéren legyen az lakás, kórház, iskola, óvoda, iroda, közigazgatási intézmény, buszok vagy repülőterek padlóburkolata. Felhasználása számtalan jó tulajdonsága miatt széles körű, hiszen hosszú ideig rugalmas, tartósan elasztikus, időtálló, sok színben kapható, fugamentesen egyszerűen lerakható. Kényes padlótípus, erős savak oldószerek vagy kemény felületek károsítják, rugalmassága miatt mégis előszeretettel használják sok munkahelyen az állómunka könnyítésére de elterjedt jármű és sportpadlóburkolat is. A gumi padlónak -  porózus szerkezete miatt - nagy a szennymegkötő képessége, ezért folyamatos száraz takarítást - porszívózást – igényel. Ha szükséges a nedves tisztítása, használjunk mikroszálas mopot enyhén lúgos napi tisztítószerrel. Ha szeretnénk, hogy sokáig szép legyen, ajánlott a bevonatolása lehetőség szerint  PUR (poliuretán) alapú bevonattal.

Linóleum – Manapság is kedvelt és elterjedt padlóburkoló felület, mert jól variálható színekben és mintákban áll rendelkezésre. A reformját az 1960-as évektől éli, mikor is felértékelődött környezetbarát volta és újra divatos burkolóanyag lett. Az alapanyagokat mindmáig kultúrnövények biztosítják: lenolaj, fenyőgyanta, fa- és parafaliszt, továbbá mészkőpor és jutaszövet. A linóleum burkolat lélegzik, nem allergizál, elektrosztatikusan nem töltődik fel, és mivel fertőtlenítő hatású lenolajat tartalmaz, egészséges környezetet nyújt, a már használt, kibontott linóleum káros anyagok hátramaradása nélkül lebomlik. A linóleum egyesíti magában a melegburkolatok kellemes tapintását és hőérzetét és akár a gránit és márványlapok különleges megjelenését. Sokféle színárnyalatban kapható burkolat, a natúr színektől egészen a legélénkebbig. A linóleum természetes összetevőinek köszönhetően a gyermekszobában is kiválóan használható. Mivel önmagában igen erős, kiváló padlóburkolat a nagy igénybevételnek kitett helyiségekben így például a konyhában, előszobákban, irodai helyiségekben, bölcsődékben, iskolákban, egyetemeken, kórházakban és sportlétesítményekben is.

A linóleum magas parafa-tartalma miatt puha szerkezetű és kémiailag sem ellenálló. Ha csak lehetséges takarítsuk szárazon, vagy csak semleges kémhatású napi tisztítószert használjunk tisztítására mert klór hatására sárgul, erős lúg hatására megég. Kerüljük a felület megkarcolását. A linóleum mint minden más felület, idővel a napi takarítás mellett is elpiszkolódik, ilyenkor érdemes az alaptakarítását elvégezni.   Mivel a linóleum érzékeny felület, erre csak olyan szert használhatunk, amely kifejezetten linóleum tisztítására készült.  Pórusos anyag, érdemes bevonatolni, mert hanem teszünk rá bevonatot hamar és nagyon elpiszkolódik.

PVC: A linóleum térnyerése a PVC elterjedésével állt meg. A PVC padló lakossági, intézményi és ipari felhasználásra egyaránt alkalmas mesterségesen létrehozott anyag, melyet arra  terveztek, hogy különböző igénybevételekkel szemben ellenálló legyen, ezért gyakran használt egészségügyi intézmények, kórházak, oktatási intézmények, bevásárló központok és irodaházak padozatának burkolására. A PVC burkolat nagy kopásállóságú széles szín és mintaválasztékkal rendelkezik, melyek az illesztésmentes színazonos hegesztésnek köszönhetően korlátlan kialakítási lehetőséget biztosítanak a tervezés során. A legtöbb esetben a felületét PUR nemesítő bevonattal készítik a tisztántartás és karbantartás megkönnyítése érdekében. A PVC tulajdonságai hasonlóak a linóleumhoz, sérülékenysége kisebb, savaknak és a lúgoknak ellenáll.  Éppen úgy, mint a linóleum bárhol használható ahol gyakran kell takarítani, nagy mennyiségű szennyeződés éri a felületet és a könnyű takaríthatóság fontos. Nem igényel nagy odafigyelést. Bevonatolni érdemes, ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép legyen.

A takarítsunk meg takarítással sorozatunkban az elmúlt hírleveleinkben  végigvettük a legismertebb padlóburkolatokat, azok legmegfelelőbb használati helyét és tisztítási módját. Sorozatunk végén levonhatjuk azt a tanulságot, hogy a felületek burkolásánál nagyon oda kell figyelni, milyen felületet, milyen igénybevételnek, környezeti hatásoknak kitett helyre tervezünk és ha már ott van és beépítettük hogyan tartjuk karban és hogyan takarítjuk. 

Bármely felület tisztításakor fontos, hogy ne csak a jelenben, hanem a jövőben felmerülő költségekkel is előre számoljunk. Sajnos jelenünkben Magyarországon nem terveznek minden esetben a jövővel.  Egy megfelelő helyen, megfelelően ápolt, időben alaptakarított és bevonatolt, karbantartott padlófelület sokkal tovább szép marad, mint egy átgondolatlanul, nem megfelelő helyre lerakott, nem megfelelően karbantartott. Ebben az esetben a jelenben megspórolt költségeknél sokkal nagyobb kiadásokat kell a jövőben a felület felújítására szánnunk, mint ha jól terveztük és karbantartottuk volna.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrizik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni.

Műanyag evőeszközök: készüljön a változásra!

2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyag eszközök, így poharak, tányérok, az evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Nagy karácsony - minimál díszítés

2018 karácsonyának terítési trendje a minimalizmus jegyében

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Ágyi poloska: hatásos védelem az év kártevője ellen!

A rejtőzködő kártevő, mely a hotelek rémálma. A legtisztább szobában is megtelepedhet, rendkívül gyorsan szaporodik és akár egy éven át is kibírja élelem nélkül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk