Műanyag evőeszközök: készüljön a változásra!

Már jövőre jöhet a tiltással felérő adóemelés Magyarországon

Nagy többséggel átment az Európai Parlamenten az Európai Bizottság azon javaslata, amely 2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyag  eszközök, így a poharak, tányérok, az evőeszközök és a szívószálak forgalmazását. Ugyan az uniós jogalkotási folyamatban még bőven lehetnek kanyarok (a tagállamok kormányainak is lesz beleszólása a szabályba), ám Magyarország ez ügyben elévághat a brüsszeli követelményeknek. Az innovációs tárca már januártól drasztikusan emelni szeretné a műanyag evőeszközök, tányérok és poharak termékdíját – a kilónként 1900 forintosra tervezett teher akár a háromszorosára is növelheti egyes termékek árát. A megoldás a környezetbarát termékek használata, amelyekkel a vendégek is elégedettebbek lesznek, és amelyek az adóemelés után olcsóbbak lesznek műanyag társaiknál.

A környezetbarát termékek alkalmazása ma már fogyasztói elvárás, a társadalmi felelősségvállalástól hangos kommunikációs térben a vendéglátásban is egyre inkább megjelent az igény az újrahasznosítható, a környezetet kevésbé károsító termékek alkalmazására – legyen szó tisztítószerekről, vagy éppen eldobható evőeszközökről.

A WWF idei jelentése szerint a Földközi-tengerben négyzetkilométerenként 1,25 millió darab mikroműanyag található, ami majdnem négyszer magasabb, mint a hírhedt Csendes-óceáni szemétszigetben mért érték (ott 1,6 millió négyzetkilóméteren – vagyis egy Nyugat-Európának megfelelő területen – 80 ezer tonna hulladékot találtak). A WWF szerint a szennyezésért a Földközi-tenger melletti országok hiányos hulladékgazdálkodása felelős, hiszen az ott élő 150 millió ember évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termel, amelynek 95 százaléka műanyag. Ráadásul a nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét.

Az Európai Bizottság ezért tavasszal hadjáratot indított a műanyagok ellen és olyan szabályozást kíván elfogadtatni, amely 2021-től betiltja többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket. A terv szerint ezeket az eszközöket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.

Az elképzelést óriási többséggel szavazta meg az az Európai Parlament október végén, a javaslatba beillesztve az expandált polisztirolból készült étel-és italhordók kitiltását is. Emellett a tagországoknak legkevesebb 25 százalékkal csökkenteniük kellene 2025-ig azon egyszer használatos műanyag termékek használatát, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák. Ilyenek például a szendvicsek, gyümölcsök, zöldségek és sütemények csomagolására használt dobozok. A másfajta műanyagokat, például az italpalackokat külön kell gyűjteni, és 2025-re 90 százalékban újra kell hasznosítani.

A javaslatról persze még a tagállamok kormányaiból álló Európa Tanácsnak is állást kell foglalnia, majd tovább egyeztetnek róla, így még számos részletszabály változhat, ám annyi biztos, hogy Magyarországon is fel kell készülni a szigorúbb szabályokra. Már csak azért is, mert a kormány ebben az ügyben megelőzné a közöspiaci szabályozást és már jövőre adóintézkedésekkel korlátozná a műanyag áruk forgalmát.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember végén tette közzé a termékdíj emeléséről szóló javaslatát, amelyben a műanyag zacskók mellett bevezetendő új (egy darabra vonatkozó) adó mellett jelentősen emelné az eldobható műanyag evőeszközökre, tányérokra és poharakra kivetett központi terhet. Az adó az eddigi kilónként 57 forintól 1900 forintra emelkedne – a bejelentett tervek szerint már január elsejétől. Ez a legolcsóbb műanyag termékek esetén az árak háromszorozódását jelentené – a 29 forintos darabárú tányér 78 forintba kerülne. Az intézkedés az igényesebb (magasabb előállítási költségű) termékek esetén is legalább 50 százalékos áremelést hozna.

Az intézkedés tulajdonképpen egyet jelentene a műanyag evőeszközök, poharak és tányérok felszámolásával, hiszen hatálybalépését követően olcsóbbá válnak a környezetbarát termékek. Csak az említett példánál maradva: a 78 forintos tányér helyett 44 forintért lehet hasonló, környezetbarát terméket kapni.

Az Assist-Trend kínálatában ma is megtalálhatóak a Duni ecoecho® termékcsaládja, amely széleskörű választékot kínál, magas minőségű, környezetbarát anyagokból. A komposztálható Bagasse-on át (ez a cukoripar „melléktermékéből”, a cukornádrosból készül), a kukoricakeményítőből készített PLA-n keresztül az újrahasznosítható műanyag palackokból előállított rPET-ig találhatóak ilyen termékek. Ezenkívül az ecoecho® családban bioműanyag megoldásokkal is lehet találkozni, melyek megújuló alapanyagokból készülnek.

Számos  ecoecho® termék FSC® és/vagy OK compost minősítéssel is rendelkezik. 

A környezetkárosító hatások minimalizálására, a környezettudatos fogyasztói elégedettség maximalizálására az az ecoecho® így jó megoldást jelent, miközben – a dráguló műanyagárukhoz képest – költséghatékonyabb is lesz a jövőben.

 

 

 

Nagy karácsony - minimál díszítés

2018 karácsonyának terítési trendje a minimalizmus jegyében

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Ágyi poloska: hatásos védelem az év kártevője ellen!

A rejtőzködő kártevő, mely a hotelek rémálma. A legtisztább szobában is megtelepedhet, rendkívül gyorsan szaporodik és akár egy éven át is kibírja élelem nélkül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk