Ágyi poloska: hatásos védelem az év kártevője ellen!

 

Van hatásos megoldás az ágyi poloskák ellen – derült ki a VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón (SzÉSzT). Az  év kártevője a hotelek rémálma, a legtisztább szobában is megtelepedhet, rendkívül gyorsan szaporodik, egy éven át is kibírja táplálék nélkül és kellemetlen csípésének hatására a vendég nem csak elhagyja a szállodát, de sose tér oda vissza, miközben az interneten is rossz hírét kelti. Ám ahogyan az a SzÉSzT-en kiderült, létezik környezetbarát, hatásos megoldás, nem csak hatékonyan irtani, de védekezni is lehet a parazita ellen.

Rendkívüli érdeklődés kísérte a a VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón (SzÉSzT) vasadi és alsópáhoki állomásait, ahol az általános ügyeken – a turizmust és a vendéglátást terhelő áfa kérdésén, vagy a munkaerőhiány kezelésének lehetséges megoldásain – túl a szakmát foglalkoztató részletkérdések is szóba kerülhettek. Ilyen téma volt az ágyi poloskáról szóló előadás, amelyben Kivés Ágnes, a 2006-ban alapított Ekoprevent Kft. cégvezetője beszélt a kártevő elleni hatásos védekezés lehetőségeiről.

Az ágyi poloska mentesítésre 2017-ben az Egyesült Államok szállodáinak 90 százalékában került sor, a kártevő megjelenésével kapcsolatos átlagos költség megközelítette a 6400 dollárt. A több mint 1,8 millió forintos „számlában” a kezelés és mentesítés költsége mellett a kárpitok, textilek cseréjén túl az üzletvesztés is benne foglaltatik – a kutatások szerint ugyanis az a vendég, amelyik ágyi poloskával találkozik nem csak azonnal elhagyja a szállodát, de negatív tapasztalatát meg is osztja a világhálón.

Az USA-ban 2015-ben készített felmérés szerint a vendégek 43 százalékát foglalkoztatja, hogy talál-e parazitát a szobában, és több mint egyharmaduk utána is néz a neten annak, hogy volt-e bárkinek ilyen negatív tapasztalata. A vendégek 60 százaléka válaszolta azt, hogy azonnal elhagyja a szállodát, ha ágyi poloskát talál, és csak 30 százalék elégedne meg egy új szobával. Más problémák (koszos törölköző, mosdó, foltos ágynemű) esetén a döntő többség elégedne meg a másik szobával vagy csak azzal, hogy jelenti a problémát a szállodának, míg a hotelt emiatt elhagyók aránya 10-15 százalék alatt maradt. A válaszadók közel fele jelezte azt is, hogy online fórumokon is közzé tenné, ha a parazitát meglátná a szobában, ami azért is különösen fontos, mert a TripAdvisor felmérése szerint az utazók 80 százaléka 6-12 véleményt elolvas a foglalást megelőzően. Fontos tényező, hogy a kártevőről szóló kutatás eredményei szerint a vendégek több mint a fele úgy nyilatkozott: ha a parazita megjelenéséről egyetlen jelentést is olvasna, függetlenül attól, hogy az mikori és hogy valóban ágyi poloskáról volt-e szó, nem csak az adott egységet, de a szállodalánc más tagjait is messze elkerülné.

Az ágyi poloskával kapcsolatban tévhit – hívta fel a figyelmet előadásában Kivés Ágnes -, hogy jelenléte higiéniai problémát takarna: a kártevő bárhol megjelenhet: a ruhákon, bőröndön utazik, így egy tiszta szállást is bármikor megfertőzhetnek a vendégek. Ágyi poloska maradványokat már egyiptomi múmiák sírjában is találtak, vagyis több mint négyezer éves a kapcsolat a parazitával. A kártevő kizárólag vérrel táplálkozik, 6-9 hónapig él, de akár egy éven át is képes kritikus állapotban túlélni táplálék nélkül. Az embert az illata és a kilélegzett széndioxid alapján találja meg. Nősténye napi 2-5 petét rak, a fertőzés így gyorsan terjed. Ugyan az ágyi poloska betegségeket nem terjeszt, de csípése kellemetlen és allergiás reakciókat is okozhat.

A kártevő ellen hatásosan egyre nehezebb védekezni, mert a a leggyakrabban használt irtószerekkel szemben rezisztancia alakult ki – egyre fontosabbá válik azt is, hogy a poloskákat közvetlenül érje a szer, mert a megmaradó hatásra nem lehet támaszkodni. A védekezés hatásos módja lehet azonban a svéd Nattaro Labs ágyi poloska irtó szalagja, amely kovaföld port tartalmaz. A púderfinomságú porrá őrölt kovaföld rátapad a rovar testére és kiszárítja az ágyi poloskát. A tapasztalatok szerint legfeljebb 25 napon belül teljes a kártevő mortalitása, miközben a szalag egyaránt felhasználható megelőzésre és mentesítésre is.

A szalag alkalmazásával meg lehet felelni az egészségügyi kártevők elleni védekezésről szóló rendelet azon előírásának is, amely szerint a szállodákban, üdülőkben (valamint a diákotthonokban, a munkás- és tömegszállásokon és minden olyan más olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek) évente kétszer kell ágyi poloska elleni irtószeres kezelést végezni.

Ha szeretne bővebb információt kapni az ágyipoloska elleni védekezésről, keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen. 

 

 

Nagy karácsony - minimál díszítés

2018 karácsonyának terítési trendje a minimalizmus jegyében

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Műanyag evőeszközök: készüljön a változásra!

2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyag eszközök, így poharak, tányérok, az evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk