Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

A hatékony takarításhoz nem csak azt kell tudnunk hol, de azt is mit takarítunk. Sorozatunkban már végigvettük, mit határoz meg az épület elhelyezkedése, használatának jellege, majd végigvettük a kő- és faburkolatok tulajdonságait is. Most a szőnyegek tulajdonságait tekintjük át.

Takarítani minden szőnyeget lehet, ám nem mindegy, hogy mivel. A szőnyeg bármely helyiséget felruházhat az exkluzivitás élményével, hiszen puhább felületet jelent a fánál vagy a kőnél, ám tisztításuk is nagyobb körültekintést igényel.

A szőnyegek természetes vagy szintetikus szálakból készült felületek. Attól függően, hogy milyen anyagból és milyen eljárással készülnek, tulajdonságaik különbözőek.

Manapság a leginkább elterjedtek a szintetikus  (PA, PP) alapanyagból készült szőnyegek. Nagy előnyük, hogy színtartóak, ellenállnak a lúgoknak és savaknak a nedvességnek, ezen tulajdonságaiknak eredményeképp könnyen tisztíthatóak akár száraz, akár nedves takarítással, a tisztítás során nem változik a színük, nem zsugorodnak nem hullámosodnak fel, nagyobb igénybevétel esetén is sokáig szépek maradnak.

Az intézményi felhasználásban leginkább elterjedtek a poliamid-szálakból készült szőnyegek a felületek burkolására. Előnyük mely miatt gyakran használják szállodák folyosóin, az, hogy elnyelik a léptek zaját.

A műszálas szőnyeghez képest a természetes szőnyegek tisztításuk és használatuk során is sokkal több körültekintést igényelnek.

Ha a nagyobb igénybevétel ellenére a természetes alapanyagokhoz ragaszkodnánk, akkor a kevésbé elterjedt növényi alapanyagokból készülő szőnyegek közül lehet választani. Ilyen a sisal szőnyeg, mely az agave kaktusz rostjaiból készülő, rendkívül ellenálló, teljes mértékben kémiai anyag mentes szőnyeg. Egzotikum a bambusz-rostjaiból készülő, nedvességnek és párának ellenálló szőnyeg, a kókuszrostokból készülő, teljesen vegyszermentes, antisztatikus, strapabíró szőnyeg, vagy a direkt erre a célra termesztett, tengerifűből készített puha, rugalmas, kiváló hőszigetelő tulajdonságú szőnyeg. Ezekre azonban jellemző, hogy inkább a magánlakások kül- és beltereit díszítik.

Természetes anyagú szálas szőnyegek (hurkolt vagy vágott szálúak) alján pálmaolajjal kezelt len vagy juta alapszövet található. A természetes alapanyagú szőnyegek tisztítása a pálmaolajtartalom miatt problémás lehet, mert a szőnyeg nedves takarításánál a pálmaolaj  a szőnyeg felső textúrájába kerülhet és azt elszínezheti. Ezért célszerű az ilyen fajta szőnyegeket kizárólagosan száraz habos tisztítással takarítani. A természetes anyagú – gyapot, len, gyapjú -  szőnyegek hátránya, hogy ha folt kerül rájuk a tisztításuk nagyon nehéz.

A teljesen állati eredetű gyapjú szőnyegek a helyiségekben páratartalom szabályzóként működnek. Száraz levegő esetén kipárologtatják magukból a nedvességet, magas páratartalom esetén viszont magukba zárják azt. A gyapjú szőnyegek csak vegytisztítással tisztíthatóak és bár előnyük a természetesség, a körülményes takaríthatóság megfontolandóvá teszi a használatukat.

Gyártási technológiájuk szerint is sokféle szőnyeget különböztethetünk meg. A gyártási technológia teszi sűrűvé, lazává, puhává vagy keménnyé a szőnyeg felületét.

 

 

 

A szőnyegek lehetnek rövid és hosszú szálúak, tűzöttek, hurkoltak, nemezeltek, nyírtak, szőttek, vagy akár kézi csomózottak is és mindezen eljárások befolyásolják tulajdonságaikat és takaríthatóságukat.

Ipari környezetben leginkább elterjedt a filcszőnyeg, melyet a filchez hasonló nemezelési eljárással készítenek. A filcszőnyegeket nagy igénybevételű helyekre tervezik, nagy előnyük, a rövid szálhosszúságukból adódó könnyű takaríthatóság és gyors száradás. Irodaházakban, közlekedőfolyosókon is közkedvelt padlóburkoló anyag.

Ízlésünknek megfelelően választhatunk különböző minőségű szőnyegeket, akár kézi csomózottat vagy velúr szőnyeget is, egy fontos dolog van a választás során, amelyre a saját érdekünkben oda kell figyelnünk, hogy milyen helyiségben és milyen igénybevételnek tesszük majd ki.

Hálószobába, melyet csak esténként és reggel használunk, bátran választhatunk egy magas minőségű, puha, kényes akár velúr szőnyeget, míg egy sokat használt területen, például a nappaliban gondolnunk kell arra, hogy gyakran takarítható kevésbé elhasználódó felület kerüljön.

 

 

 

Gyerekszobába szőnyeget vásárolva gondolnunk kell az allergénekre, fürdőszobába és manapság már a konyhákra is gondolva olyan textilt kell választanuk a padlóra, amely ellenáll a nedvességnek, könnyen takarítható akár mosható is kell legyen.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrizik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni.

Új szolgáltatással bővül az Assist-Trend

Mosogatógép javítási és karbantartási szolgáltatással bővíti kínálatát az Assist-Trend.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Csúcsra jár a turisztikai szektor

Hogyan alakul a HoReCa szektor második negyedéve

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

SzÉSzT: fókuszban a munkaerő és az új generációk

A munkaerőhiány, a magas fluktuáció, a bérfeszültségek, a 21. század kihívásai, a kommunikáció új formái voltak a központi témái a SzÉSzT első állomásának Tiszafüreden.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk