Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

 

Az okos – és hatékony – takarításhoz nem csak azt kell pontosan tudnunk, hol takarítunk, de azt is, mit. Sorozatunkban eddig áttekintettük, mit határoz meg az épület elhelyezkedése, használatának jellege a takarításban. Most a felületek jellemzőit vesszük sorra, hiszen ahhoz, hogy megfelelően tisztítsunk, ismerni kell ezek tulajdonságait is. A következő részekben a burkolóanyagok takarítási szempontból fontos jellemzőit vesszük sorra: először a kövekét.

Az okos takarítás a tervezésnél kezdődik, hiszen ahhoz, hogy egy felület jól tisztítható legyen illeszkednie kell a környezeti terheléshez: nem mindegy, milyen és mekkora igénybevételnek lesz kitéve, az épület melyik részén helyezkedik el, milyen hatások - hő mechanikai terhelés, víz, pára, - érik, és emiatt miként piszkolódik. A burkolatok széles választékából egyszerre könnyű és nehéz választani: a különböző anyagból készülő felületek ugyanis kinézetükben akár nagyon hasonlóak is lehetnek, ám összetételük különbsége miatt tulajdonságaik jelentősen eltérnek egymástól.

A burkolóanyagok fő csoportosítása szerint megkülönböztetünk:

     - természetes kőből készült,

     - természetes kövek és mesterséges anyagok keverékeiből készült,

     - fából készült,

     - rugalmas burkolóanyagokat

     - és szőnyegeket.

 

Sorozatunknak ebben a részében a természetes kőből készült burkolatokkal foglalkozunk, azok közül is elsősorban a természetes kövek legszélesebb körben használt fajtáival a márvánnyal, mészkővel és a gránittal. A három természetes kőfajta tulajdonságai jelentősen eltérnek, hiszen szerkezetük és kialakulásuk körülményei lényegesen mások.

A kövek közül a nagy nyomáson és hőmérsékleten kialakult, ezért a felsorolt kövek közt  a legkeményebb és legellenállóbb a gránit.

Gránit felületek változatos színei:

 

 

 

Színe széles skálán mozog, szépségét csak magas fényű polírozás után mutatja meg igazán. A gyémánt után a legkeményebb kőzet, ezért megmunkálását csak speciális gyémántszerszámokkal végezhetjük. Magas minősége és szépsége, jó kopásállósági tulajdonságai miatt szinte minden felület kialakítására alkalmas, használhatjuk munkalapként a konyhába, nagy forgalmú járófelületként a szállodába,  szinte mindenféle tisztítószert és mechanikai igénybevételt elvisel különösebb rongálódás nélkül.

 

 

 

 

A széles körben felhasználható anyaggal egy probléma van csupán: drága. Ezért aztán elterjedtebb a márvány és mészkő, ám ezek sokkal kevésbé ellenállók, könnyen karcolódnak és érzékenyek a savas kémhatásra.

Az üledékes kőzetként nyilván tartott mészkőnél a nagy nyomáson képződött márvány kopásállóbb, és kristályszerkezetének köszönhetően magasabb fényre csiszolható, ám anyaguk egyaránt a kalcit.  A márvány színe igen változatos ezért előszeretettel használt ásvány, a fehértől a feketéig bármilyen színben előfordulhat. A legismertebb márványfajta az olasz carrarai, mely fehér színű szürke erezettel.

A mészkő színe nem ilyen változatos, puha, és könnyen megmunkálható,  ezáltal egy könnyen karcolható sérülékeny kőzet, ez a tulajdonsága az időtállóságát rontja. 

Mészkő képződmények: 

 

 

 

 

A márvány és mészkő megmunkálhatósága és szépsége miatt régóta és széles körben használt építőanyag, sokszor azonban a tulajdonságait nem figyelembe véve  használják fel egyes helyiségekben, felületeken. 

Bár mészkövet és márványt sokan előszeretettel használnák a fürdőszobában vagy a konyhában ez – tisztítási szempontból – nem ajánlható: a vizes helyiségekben a burkolatokon keletkező vízkövet ugyanis savas kémhatású tisztítószerrel lehet eltávolítani. A kalcit azonban sav hatására bomlik – vagyis mészkő és márvány felületeket csak akkor érdemes fürdőszobába tervezni, ha megfelelő módszerrel megtisztítjuk a vizet a vízkőképző anyagoktól.

Márvány felületek:

 

 

 

Nem érdemes márvány és mészkő felületet tervezni nagyobb forgalmú helyekre sem, hiszen könnyebben kopnak. A márvány és a mészkő esetében leginkább a száraz takarítás ajánlott, és ezeknek a köveknek a felületét időszakonként  fel kell újítanunk, kristalizálnunk kell. A kristalizálással a márvány és mészkő felületek fénye visszaadható a felszín koptatása nélkül, ám elhanyagoltabb állapotú, nagyon karcos felszínű márvány és mészkő esetén a felszín szépségét már csak polírozással vagy csiszolással állíthatjuk helyre. Utóbbi eljárások nagy szakértelmet igényelnek, hogy ne legyen egyenetlen a járófelület, de még ekkor is számolni kell azzal, hogy a padlót hamarabb kell cserélni: az eljárás koptatja a felszínt.

A fenti, természetes kövekből készült burkolatokról további információkat  és takarítási tanácsokat találhat a Padló márvány mészkő és a Padló gránit tudásbázis tartalmainkban. 

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni.

 

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Láthatóvá tehető a szolgáltatás

Hogyan koordináljuk alkalmazottainkat úgy, hogy költség, idő, munkaerő és munkaidő megtakarítást érjünk el, valós idejű statisztikákat és költségelszámolásokat készíthessünk.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

A napi mosogatáson túl: nagytakarítás a konyhában

Miért kell egy nagykonyhában nagytakarítani? Mely felületek azok, amelyek kimaradhatnak, amelyekre figyelnünk kell.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

A vegyszer nem játék! Adagolni csak pontosan, szépen

Miért is fontos a pontos adagolás? Az adagolás fejlődése, fajtái, hibalehetőségei, a XXI. sz. vívmánya az online-távvezérelt vegyszeradagolás mosás és mosogatás esetén.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk