Műanyag evőeszközök - Közel a vég!

Két éve van az európai (gyors)éttermeknek átállni a műanyag evőeszközökről és tányérokról valami újrahasznosítható termékre – de leginkább a mosogatásra. Az EU kormányai a lényeget tekintve átengedték az egyszer használatos eszközök korlátozásáról szóló direktívát, amely 2021-től megtiltja a műanyag eszközök használatát egyes területeken. Magyarországon némi enyhítést jelent, hogy a hasonlóan szigorú termékdíj-emelésre az idén vélhetően nem kerül sor.

Itt az ideje váltani, már csak technikai formaságok vannak hátra az Európai Unió új egyszer használatos eszközökről szóló direktívájának elfogadásáig, aminek értelmében 2021-től tilos lesz a közös piacon műanyag evőeszközöket tányérokat, szívószálakat és italkeverőket forgalomba hozni. A műanyag poharak maradhatnak – ám a tagállamokat erősen biztatják ezek használatának korlátozására. Ez jelentheti – például – a termékdíj jelentős emelését is ezen tételek tekintetében.

Ez utóbbi már korábban is volt szándék: az innovációs tárca már januártól drasztikusan emelni kívánta volna tavaly a műanyag étkezési eszközök termékdíját. És ugyan ez a terv lekerült a kormány napirendjéről (nem is kell számolni gyors bevezetéssel), a direktíva elfogadása után ismét jöhetnek új kezdeményezések arról, hogy a műanyag poharak használatát is visszaszorítsák.

A műanyag poharak jelentik az Európai Unióban kötött egyezség egyik érdekes pontját: korábban még arról volt szó, ezek forgalmazását is betiltják 2021-től – most már azonban „csak” arról van szó, hogy ezeket nem lehet ingyen kínálni (a műanyag élelmiszertárolókkal együtt). A szabályozásnak egyébként nem csak a műanyagok visszaszorítása a célja: az egyszer használatos termékek helyett az EU inkább a mosogatást részesítené előnyben, ami annyit jelent, hogy az elképzelések szerint eldobható eszköznél (készüljön az bármennyire is újrahasznosított anyagból) elő lehetne írni, hogy azt nem lehet ingyen adni, azért külön pénzt kell kérni. Igaz, ez az előírás az egyes országok döntésén múlna, vagyis nem lenne kötelező a bevezetése-

Azoknál a termékeknél, amelyeknél nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz, míg a tagállamoknak az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosítását 2025-ig meg kell oldaniuk, és ezt az arányt 2030-ra 30 százalékra kell emelni. Bizonyos termékeket pedig - például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket - világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

Az Assist-Trend kínálatában ma is megtalálható a Duni ecoecho® termékcsaládja, amely széleskörű választékot kínál, magas minőségű, környezetbarát anyagokból. A komposztálható Bagasse-on át (ez a cukoripar „melléktermékéből”, a cukornádrosból készül), a kukoricakeményítőből készített PLA-n keresztül az újrahasznosítható műanyag palackokból előállított rPET-ig találhatóak ilyen termékek. Ezenkívül az ecoecho® családban bioműanyag megoldásokkal is lehet találkozni, melyek megújuló alapanyagokból készülnek.

Számos  ecoecho® termék FSC® és/vagy OK compost minősítéssel is rendelkezik. 

A környezetkárosító hatások minimalizálására, a környezettudatos fogyasztói elégedettség maximalizálására az az ecoecho® így jó megoldást jelent, miközben – a dráguló műanyagárukhoz képest – költséghatékonyabb is lesz a jövőben.

 

 

 

Madártávlat - Új szakmai sorozat

Szakmai segítség madártávlatból, új nézőpontból Mártonné Máthé Kinga tollából

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Műanyag evőeszközök: készüljön a változásra!

2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyag eszközök, így poharak, tányérok, az evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Összefogott az Assist-Trend és a Bábolna Bio

Az összefogás értelmében az Assist-Trend Kft. ezentúl az ügyfeleinek a Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft. szolgáltatásait is kínálja.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Mínuszban gondoljon a nyárra!

Nem árt időben elkezdeni a nyári szezon tervezését- bővítse használható helyiségei számát pergolával kiegészített terasszal.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk