Zöld karácsonyról álmodom

Amikor a szállodák, éttermek és vendéglátóhelyek a karácsonyi óriási forgalomra készülnek a fenntarthatóság szempontjai gyakorta hátrébb szorulnak. Ez nem a legszerencsésebb. A Duni szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amelyek segítenek a környezettudatos ünnepek szervezésében.

    

Ünnepi dekorációk: tervezd újra a fádat

A karácsonyi díszek és a fenyők nélkülözhetetlenek az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Környezetvédelmi szempontból azonban mindez óriási problémát jelent. Csak egy példa: a kanadai Ellipsos környezeti ügynökség szerint  az élő fenyő a legtöbb esetben környezettudatosabb döntés, mint a kivágására hivatkozva műfenyőt választani. A társaság elemzése szerint környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha azt legalább 20 éven át vesszük elő és használjuk. Közben a műfenyő átlagos használati ideje hat év, így a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása háromszor magasabb, mint a vágott fenyőé.

        

 A Horeca-szektor számos vállalata talált azonban zseniális megoldásokat a kihívás kezelésére, amelyek hozzájárulnak a vendégélmény növeléséhez is. Például  2015-ben a Hongkongi Langham szállodalánc úttörő kezdeményezésként bevezette, hogy a társaság minden szállodájának fenntartható dekorációt kell készítenie, amely nem készülhet sem új, sem pedig üzletben vásárolt anyagokból. Így nem csak ötletes és fantáziadós, de feltűnő és gyönyörű karácsonyi díszítések születtek. Így épült fel háromméteres fa újrahasznosított bambusz-nád, újrahasznosított fa, vagy textilek felhasználásával.

 

Asztaldíszek ökologikusan

Az ünnepi szalvéták segítségével érjük el, hogy a kellemes karácsonyi hangulatot, otthonos légkört teremtsünk a vendégeinknek. A forgalmas karácsonyi időszakban még a Horeca-szektor vezető prémium szolgáltatói is gyakran használnak egyszer használatos szalvétákat és étkészleteket a hatékonyság és a kényelem optimalizálása érdekében. A környezeti hatások minimalizálása érdekében ajánlatos ilyenkor az FSC®-tanúsítvánnyal (fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért) rendelkező, és ideális esetben a komposztálható szalvéták alkalmazása.

          

Télen a friss, vágott virágokkal díszített asztalok meglehetősen drágák lehetnek – gazdasági és környezetvédelmi szempontból is érdemes ezért a teríték környezetbarát kiegészítésében gondolkozni. A búza, az alma és az egyéb idény-zöldségek feltűnő megjelenést kínálhatnak az asztalnak – és mindez még jobban működik, ha a díszítés rímel a szalvéták és az asztalterítők mintájára.

         

Jelezzünk  a fényekkel

Az ünnephez tagadhatatlanul hozzátartoznak a fények. A villódzó karácsonyi füzérek bármelyik helyiséget barátságos karácsonyi hangulattal töltik meg. Ám az ökologikusan gondolkodók számára ezeknek van egy óriási hátránya: az energiafogyasztás. Egy brit kutatás szerint száz öt wattos izzó, ha napi hat órán át világít karácsony idején, összesen 207 kWh-ot fogyaszt. Nem mindegy azonban milyen fénysort használunk. A LED-es karácsonyi égősorok 90 százalékkal alacsonyabb fogyasztást jelentenek, mint a hagyományos füzérek, így a leginkább megfizethető és fenntartható lehetőséget jelentik. Időzítő használatával pedig még több energiát spórolhatunk meg.

            

Ételek és italok: ünnepi gondolatok 

A karácsonyi ételek hagyományosan hús-központúak. Ám a vegetáriánus és a flexitív étrend népszerűségének növekedésével mindez megváltozott. Bár kockázatos lehet a rántott hús, a halászlé és a pulyka száműzése, sok vendég nagyra értékelheti a klasszikus karácsonyi menü friss, zöldebb részét.

Egyre több szakács, szán másodlagos szerepet a húsnak és figyelmét a zöldségekre összpontosítja. Így ahelyett, hogy az étel a hús vagy a hal körül forogna, a súlyt a zöldségek adják – az állati eredetű fehérjék szerepe az étel ízesítése, az ízek fokozása csupán. 

Különösen fontos szempont a fenntarthatóság szempontjából a beszerzés – ma több vendég érdeklődik erről is. Tűzzük ki célul, hogy az árukat lehetőleg helyi vállalkozásoktól és a termelői piacról szerezzük be!

Miután meghatároztuk a beszállítói kört, érdemes a partnerekkel arról is beszélni, hogy mikor milyen termés várható a szezonban, hiszen a szezonális termékek vásárlása segít csökkenteni a környezeti hatásokat.

     

Fontos, hogy jól kezeljük a megmaradt ételeket is: a maradékot – ha csak lehet – akár adományként is fel lehet ajánlani jótékonysági szervezeteknek. Végül is a karácsony az ajándékozás ideje.

Munkavállalói oktatás: vállat vállnak vetve

Ahhoz, hogy a vendégek számára a „zöld karácsony” valódi élményt adjon a személyzetnek is át kell vennie ezt a látásmódot, hiszen ők találkoznak a vendégekkel, ők vannak az első vonalban, ők felelősek a vendégélmény kialakításáért. Inspirálja őket, valósítsa meg az ötleteiket, hogy közösen örömteli és békés karácsonyt hozzanak mindenki számára!

 

Logóban is zöld az Assist-Trend

Közös, zöld logó alá gyűjti az Assist-Trend Kft. a kínálatából azokat termékeket és szolgáltatásokat, amelyek nem csak a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével készültek, de minőségük, hatékonyságuk alapján is nyugodtan tudjuk ezek választását ajánlani partnereinknek.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Bizonyíték nem ígéret: a vízlágyítás megéri a pénzét

Kevesebb mint egy év alatt kitermeli az árát a mosógép elé szerelt vízlágyító a nagyobb tisztítási hatékonyság eredményeként – állapítható meg annak a kísérletnek az első tapasztalataiból, amelyben az Assist-Trend stratégiai partnereivel összefogva a megfelelő víz alkalmazásának hatását vizsgálja.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

"Reszkessetek betörők 2019": azaz jöhet-e Kevin a mi szállodánkba?

Hogyan változnak az ünnepi szokásaink az idő múlásával: vajon a fiatalok is tartják magukat a hagyományokhoz és ha nem, akkor miért nem?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kezdje az évet új lappal! - Wellness takarítás újévi akció

December 20. és március 1. között vállaljuk wellness területek ingyenes felmérését és kis területű próbatakarítás végzését. Keresse szakértőinket a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk