"Reszkessetek betörők 2019": azaz jöhet-e Kevin a mi szállodánkba?

Madártávlat - Mártonné Máthé Kinga állandó rovata

Magyarországon 1991-ben, azaz 28 évvel ezelőtt mutatták be az Amerikában egy évvel azelőtt készült Reszkessetek betörők! (Home alone) című, a karácsonyi családi mozik közül azóta is kasszasiker darabot, melyben a chicagói McCallister család rumlis és elalvós karácsonyi utazása kapcsán a legkisebb fiú egyedül marad otthon, míg a család az ünnepi fényben pompázó Párizsban landolva döbben rá: eggyel kevesebben vannak. Együtt utazik a háromgyerekes család, a gyerektelen nagynéni, az undok nagybácsi, a sok unokatestvér, sok csomag, millió úti okmány, zűrzavar, összesen több mint egy tucatnyian rohannak a repülőtéren.

Amikor ez a film készült az ún. multigenerációs utazás Amerikában már teljesen mindennapos volt, ám itthon még szinte ismeretlen. Sokat változott az idő, és sokat változtak a magyarok is.  28 évvel a „Reszkessetek betörők” után már teljesen természetes, hogy a hazai szállodákban számtalan család karácsonyozik, annak ellenére, hogy a Karácsony hagyományosan családi ünnep, otthon.

Kb. 10 éve kezdődött ez a tendencia Magyarországon is, érezhető a trendszerű növekedés, a „karácsonykor nem vagyunk otthon, szállodában ünneplünk” érzés mára a 4 csillagos vidéki szálláshelyek legfőbb töltöttségi oka és okozója. Teltházas ilyenkor minden. Eleinte a Szenteste ( december 24. ) még otthon zajlott az ünnepekkor is utazó magyar családoknál, azaz 25-én érkeztek a szállodákba, nagypapástól-nagymamástól. Mára azonban divatossá vált a 24-én vagy korábban érkezés, az ünnepi vacsora a hotel éttermében, a szálloda karácsonyfájának fényeinél történő ajándékozás, és a további ünnepnapokon a nagycsaládos együtt „telelés”. Vannak, akik ajándékokkal együtt érkeznek, vannak, akik számára maga az együtt töltött ünnepi idő az ajándék, és csillogó és masnis ajándékcsomagok nélkül érkeznek. A családok összetétele teljesen heterogén, érkeznek „klasszikus” nagycsaládok, unokákkal, nagyszülőkkel, akár dédszülőkkel, de vannak mozaikcsaládok, vagy patchwork családok, egyedülálló szülők nagyszülőkkel is. Utazásuk motivációja kettős: nem szeretnének otthon, rohanva-szaladva ( és valljuk be hullafáradtan) beesni a karácsonyfa alá, lerogyni az ünnepi asztalhoz, és az egész karácsonyi rokonlátogatást is elkerülve a rokonokkal együtt utaznak valahová el, közösen. Mint McCallisterék, 28 éve.

Az „ünnepi utazók” érzékeny vendégek, épp az ünnep miatt. Az idősebb családtagok számára – ha bevallják, ha nem – még kissé idegen a szállodai karácsonyfa alatt énekelni a „Mennyből az angyalt”, számukra az ünnep meghittségét az otthon melege adná.  De alkalmazkodnak, mert örülnek, hogy együtt lehetnek több napot a szeretteikkel. A fiatalabb utazók azonban (ugyanazon família alfa generációs tagjai) számára viszont már–már természetes, hogy nem odahaza karácsonyoznak, nincs is díszes fa a nappalijukban, viszont otthonosan mozognak az Xbox–szoba, vagy a Play Station Room világában a hotelben, azonnal a wellnessbe rohannának ahogy megérkeznek, és élvezik a korlátlan nutella-fogyasztást a reggelinél.

Ilyenkor a szállodai személyzet sem tehet mást, mint filmbéli kollégái a film 2. részében: mosolyogva, minden saját érzést félretéve (hiszen ilyenkor nekünk, a szállodaiparban dolgozóknak is Karácsony van, várnak a gyerekeink odahaza, szép az otthonunk, istenien sikerült a karácsonyi vacsora és idén a beigli sem esett szét...) a legjobb szakmai tudással szolgáljuk ki az ünnepi vendégeket is. Megértően, figyelmesen, odaadóan, profin. Ahogy a többi 364 napban is.

Boldog, otthon töltött Karácsonyt kívánok, kedves Madártávlat Olvasó kolléga!

 
 

Zöld karácsonyról álmodom

Hogyan lehet a karácsony környezetbarát és szép

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Bizonyíték nem ígéret: a vízlágyítás megéri a pénzét

Kevesebb mint egy év alatt kitermeli az árát a mosógép elé szerelt vízlágyító a nagyobb tisztítási hatékonyság eredményeként – állapítható meg annak a kísérletnek az első tapasztalataiból, amelyben az Assist-Trend stratégiai partnereivel összefogva a megfelelő víz alkalmazásának hatását vizsgálja.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Logóban is zöld az Assist-Trend

Közös, zöld logó alá gyűjti az Assist-Trend Kft. a kínálatából azokat termékeket és szolgáltatásokat, amelyek nem csak a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével készültek, de minőségük, hatékonyságuk alapján is nyugodtan tudjuk ezek választását ajánlani partnereinknek.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kezdje az évet új lappal! - Wellness takarítás újévi akció

December 20. és március 1. között vállaljuk wellness területek ingyenes felmérését és kis területű próbatakarítás végzését. Keresse szakértőinket a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk