Hogyan ne mosogassunk a géppel?

Habzó mosogatógépek, eltömődött csövek és persze piszkosan maradó edények – a mosogatógépek meghibásodásainak legtöbb jele elkerülhető volna, ha helyesen készítenék elő az eszközöket. Hogyan ne takarítsunk következő részében azt vizsgáljuk meg szervizes kollégáink tapasztalatai alapján, mit nem szabad tenni a mosogatógépekkel.

Koszos marad az edény – általában ez az első panasz, amit a mosogatógépekre hallunk, de sokan szidják a vegyszert, az adagolót is, miközben a hiba általában nem a készülékben, vegyszerben, hanem a nem megfelelő eljárásokban van. Szervizes kollégáink tapasztalata szerint egy kis figyelemmel a hibák sokszor megelőzhetők volnának, és nem kellene a mosogatás hatékonyságának romlásával, kieső munkaóra problémájával foglalkozniuk a vendéglátó helyeknek.

Savas és lúgos vegyszert nem keverünk! És bár ez minden munkavédelmi vagy vegyszeres oktatás kulcsmondata, amit bárki, aki konyhában dolgozik, bármikor szépen el is mond, aztán a gyakorlatban az öblítő és a mosogatószer mégis összekeveredik, néha egymás tartályába kerül. Mivel az öblítő kémhatása savas, a mosogatószer meg lúgos, a két szer a vegyszerfelszívó csőben összekeveredve – és aztán mérgező gázokat képezve - szépen ki is csapódik,  eltömíti a felszívó csövet, vagy a fúvókákat. Az adagolás így nem lesz megfelelő, vagy ami még rosszabb, simán leáll a mosogatógép. Persze a fúvókák és a csövek a vízkő miatt is eltömődhetnek – a rendszeres tisztítás, karbantartás elmaradása a gép élettartamát rövidíti meg jelentősen. Sokan feledkeznek meg a mosogató karok rendszeres tisztításáról is, amelyek ugyanilyen módon szennyeződhetnek – takarításuk ezért elengedhetetlen.

A legkönnyebben elkövethető hiba a nem megfelelő moslékolás: az ételmaradványok a gépbe kerülve a mosogató oldatot terhelik, amely emiatt hamarabb „kifárad”. Az oldatot nem cserélik, így a mosogatás ezután már egy gulyásleveshez hasonló folyadékban folytatódik, természetesen nem hatékonyan. A végeredmény semmiképp nem tiszta tányér, evőeszköz lesz.

A legtöbb gép folyamatos vegyszeradagolásra van állítva és nem érzékeli a vegyszer koncentráció csökkenését - ezért a helytelen előkészítéssel jelentősen rontani lehet a mosogatás hatékonyságát.

A leglátványosabb hiba a habzó mosogatógépé. Mosogatógép csak akkor habzik, ha az előmosogatást még kézi mosogatószer használatával  is segítik, és a nem megfelelően leöblített szer a mosogatógépbe kerül. A kézi mosogatószerrel szembeni alapvető elvárás, hogy habozzon, hiszen ennek a mértékéből látszik, hogy hatékony-e még az oldatunk: akkor szoktuk lecserélni, ha már nem képez habot. Ezzel szemben a gépi mosogatószerek fékezett habzásúak, a megfelelő körülmények között elegendőek a mosogatáshoz, így nincs szükség kézi mosogatószerre.

Akkor is érdemes megvizsgálni az előkészítést, ha foltos marad a tányér. Ennek oka nem csak vízkőkiválás lehet,  előfordulhat amiatt is, hogy az előmosogatást nem langyos, vagy hideg vízben végzik, hanem forró vízzel öblítenek. A magas hőmérsékleten a tányéron lévő ételmaradékból a fehérje kicsapódhat,  ráéghet a tányérokra. Ez a szennyeződés már nem távolítható el mosogatással,  az edényeink pedig egyáltalán nem lesznek ragyogóan tiszták, hanem úgy néznek majd ki mintha vízkőkiválás lenne rajtuk.

Okozhat az edények szakosítatlan, nem előírás szerinti behelyezése is problémákat, hiszen a vízsugár nem fér hozzá a felületekhez a fúvókák így nem tudják minden oldalról letisztítani a tányérokat.

A mosogatás hatékonyságának legfontosabb eszköze a probléma megelőzése, a hibák elkerülése : az oktatás. A konyhai személyzet folyamatos képzése elengedhetetlen a mindennapi higiénia fenntartásához.

A megfelelő mosogatási eljárás elsajátításához keresse konyhahigiéniai szakértőnket elérhetőségein:

Solymosi Piroska

Konyhahigiéniai szakértő és szaktanácsadó

 

tel:             + 36 20 746 8378

e-mail:       solymosi.piroska@assist-trend.hu

facebook:   https://www.facebook.

                   com/SolymosiPiroskaAssistTrend/

 

 

 

 

Ha a probléma már kialakult, eltömődtek a mosogatógép fúvókái vagy a felszívócső, ha vízköves a mosogatógép, lerakódások vannak a mosogatókarokon: tisztítással, karbantartással kapcsolatos kérdéseivel keresse meg szerviz szolgáltatásunkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Olvasson többet kedvezményes szerviz akciónkról az alábbi linken: 

Kedvezményes farsangi szerviz akció

 

 

Fertőtlenítéssel, kézmosással és légtisztítással is érdemes védekezni a vírusok ellen

Nem csak a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, de a tél végi szokásos megbetegedések miatt is érdemes fokozottabban ügyelni a tisztaságra. Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, de megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Farsangi általános szerviz akció

Tavaszi kedvezményes mosogatógép és adagoló átvizsgálási akciónk részleteit olvassa el a posztban!

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Minden és mindenki „okos”, a szálloda, a pincér, az étterem, az asztal és a szoba is…

Milyen technológiai és egyéb újítások szükségesek a jövőben a vendégek elégedettségének növeléséhez? Milyen tényezők határozhatják meg a turizmus jövőjét?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Országos Ökokonferenciát rendez az Assist-Trend

Első ízben rendezi meg országos Ökokonferenciáját az Assist-Trend Budapesten. A sikeres regionális rendezvények után Magyarország meghatározó higiéniai szolgáltatója kibővített szakmai programmal várja az érdeklődőket az ingyenes, ám regisztrációhoz kötött rendezvényen.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk