Gépi mosogatásban a mechanikus tisztítás szerepét a mosogatógépek forgó mozgást végző mosókarjain át kiáramló nagy nyomású vízsugarak veszik át, szemben a kézi mosogatással, ahol a mechanikus tisztítás manuális jellegű.
Háztartási gépi mosogatás minden olyan mosogatási tevékenység, amely nem a közétkeztetés vagy a vendéglátás üzemegységeiben történik. ( magánháztartás, lakásotthon, irodaházak teakonyhái)
Üzemkonyhai gépi mosogatás minden olyan mosogatási tevékenység, amely a közétkeztetés vagy a vendéglátás üzemegységeiben történik. Ide tartozik a lakásétterem is!
Háztartási és üzemkonyhai gépi mosogatása |
||
---|---|---|
Szempontok |
Háztartási |
Üzemkonyhai |
fertőtlenítés |
fertőtlenítés nem szükséges |
fertőtlenítés szükséges(kémia és / vagy termikus)fertőtlenítés |
gyakoriság |
alkalomszerű mosogatás |
folyamatos mosogatás |
vegyszer |
kombinált szer(mosogatószer, öblítőszer) elterjedt |
kombinált szer nagyon ritkaa mosogatószer és az öblítőszerkülön kerül adagolásra |
vegyszer |
por alakú mosogatószerkevésbé elterjedt (tabletta) |
por alakú mosogatószercsak speciális adagolórendszerrelhasználható |
adagolás |
kézi adagolás |
adagoló berendezés |
szennyeződés |
általános zsíros szennyeződések |
akár erősen ráégett szennyeződésszennyezettség mértékejelentősen magasabb |
személyvédelem |
nem szükséges |
általános személyvédelmifelszerelések |
jogszabály |
nincs jogszabályi háttér |
jogszabályi keretek között |
helyiség |
teakonyha |
fehér mosogató,fekete mosogató,bárpult |
elkülönítés |
tányérok és főzőedények mosogatásisorrendje nem kötött |
fogyasztó edények és az üzemiedények mosogatása térben vagy időben elkülönítetten történik
|
Hulladékszelektálás és moslékolás
Étkezés során kétféle hulladék keletkezik:
Üzemkonyhai körülmények között a szerves hulladékok veszélyes hulladéknak számítanak!
A mosogatás megkezdése előtt a nem tapadó szerves és szervetlen hulladékot el kell távolítani az tányérról, csészéből stb. Ezen tevékenység során figyelemmel kell lenni a szelektív hulladékgyűjtésre is. A szervetlen hulladék eltávolítása annál inkább indokolt, mivel nem oldódik a mosogató munkaoldatban. A felületen hagyott nem tapadó szerves szennyeződés viszont jelentősen csökkenti a munkaoldat hatékonyságát és kapacitását.
Szerves hulladék forrásai:
Élelmiszer- alkotórész |
Az ételmaradék forrása |
Protein (fehérje) |
hús, tojás, tej |
Keményítő |
burgonya,hüvelyesek,mártások,gabona (liszt) |
Zsír |
állati eredetű zsírok,növényi olajok,margarin, vaj,tejszín |
Színanyagok |
céklarépa,gyümölcslevek,rúzs,spenót |
Teát/kávéttartalmazó anyagok |
beszáradtteás- és kávéscsészék |
Cellulóz |
zöldségekrostanyaga, müzli |
Szervetlen sók |
minden élelmiszer |
Áztatás
Az áztatás lépésének célja, hogy a letapadt szennyeződést kémiailag fel tudjuk lazítani, amit ezáltal a rákövetkező zsíroldás fázisban kevesebb mechanikai behatással sikeresen el lehet távolítani. Áztatást igénylő letapadt szennyeződés lehet pl. rúzs-, tea- és kávé foltok, ráégett zsíros szennyeződés. Az áztatás során tehát mechanikai behatás nélkül a mosogatószer kémiai zsíroldási képességét használjuk ki. Ez a lépés csökkenti a szennyeződések tapadóképességét, és ezáltal javítja a soron következő folyamatok hatékonyságát. Csökkenti a vissza mosogatási rátát, ami végső soron költségcsökkentő tényező.
Fontos:Minden esetben figyelembe kell venni a mosogatni kívánt eszköz gyártójának utasítását arra vonatkozóan, hogy az adott eszközt egyáltalán lehet-e és ha igen milyen vegyszer környezetben és hőfokon gépben mosogatni.
Üzemkonyhai körülmények között nem javasolt az alábbi eszközök mosogatógépben történő mosogatása:
Az ilyen típusú edények gépben történő mosogatása előtt adott esetben szükséges:
Csoportosítás és rekeszbe helyezés
A hatékony tisztítás érdekében a mosogatni kívánt edényeket az alábbi szempontok szerint külön kell válogatni:
Funkció alapján az edényeket fogyasztói és üzemi edényekre lehet tagolni. Ez a tagolás az üzemkonyhai körülmények között törvényileg előírt és meghatározott, míg a háztartásban nem hangsúlyos. A funkció szerinti elkülönítés célja higiéniai szempontból a keresztfertőzés megakadályozása. Ugyanakkor jelentős szerepe van a hatékony mosogatás elérésében, hiszen eltérő mennyiségű, összetételű és letapadtságú szennyeződés található a fogyasztói és az üzemi edényeken.
Fogyasztói edényeknek nevezzük a fogyasztók étkezéshez használt edényeit (tányér, pohár, stb.) és eszközeit (evőeszközök, tálaló eszközök, stb.) ésa kiszállításhoz, kitelepüléshez használt visszatérő edényeket, eszközöket.
Üzemi edényeknek nevezzük az ételkészítéshez és étel tálaláshoz használt üzemi edényeket,
Különbséget kell tenni a vendégtérben használt tálaló eszközök (büfé pulton található csipeszek, villák, merőkanalak, stb.) és a főzőkonyhán az ételek kitálalásához használatos tálaló eszközök között. Sok esetben ezek ugyanolyan eszközök, de térben szigorúan külön kell kezelni őket.
A fogyasztói edényeket a fogyasztói edény mosogató térben (fehér mosogató), míg az üzemi edényeket az üzemi edény mosogató térben (fekete mosogató) kell egymástól elkülönítetten mosogatni. Az olyan vendéglátó üzemegységekben, ahol a fogyasztói edény és az üzemi edény mosogató térben nem tud elkülönülni egymástól, ott időbeli elkülönítést kell biztosítani, pl. lakásétterem esetében.
Alapanyag alapján
Alapanyag alapján egymástól elkülönítetten kell mosogatni:
A háztartási mosogatás során ez túlnyomó részt csak időbeli sorrendiséget jelent, azaz először üvegárut kell elmosogatni, amíg a mosogató közeg szennyeződéssel kevésbé terhelt. Ezt követően a porcelánok, evőeszközök majd a főző edények következnek.
Az üzemkonyhai mosogatás során az alapanyag szerinti csoportosítás részben egybeesik a funkció szerinti csoportosítással, miszerint az üvegáru a bárpultban, söntésben, a porcelán áru és evőeszközök a fogyasztói edény mosogatóban, míg a fém főző edények az üzemi edény mosogatóban kerülnek elmosogatásra.
A mosogató rekeszbe csak ugyanolyan alapanyagú edényeket, eszközöket helyezünk.
Forma és méret alapján
A forma és méret alapján történő szétválasztás alapvetően a gépi mosogatás gyorsaságát, hatékonyságát növeli. A mosogatórekeszeket meg kell próbálni a legjobban kitölteni, amivel a mosogatás fajlagos költsége csökkenthető, hiszen így csökkenthető a mosogatott rekeszek száma. Ehhez pedig az azonos formájú és méretű edényeket, tányérokat célszerű külön-külön mosogatni.
Szennyeződés mértéke és annak letapadtsága alapján
Főszabály az, hogy a mosogatás sorrendiségét a szennyezettség mértéke határozza meg, a kevésbé szennyezettől az erősen szennyezett felé kell haladni. Ennek az az oka, hogy a munkaoldat zsíroldó képessége így tovább marad aktív és ugyanazzal a munkaoldattal jelentősen több edényt lehet elmosogatni, ami hozzájárul a mosogatás gazdaságosságához is.
Rekeszbe helyezés
A gépi mosogatás hatékonyságának és eredményességének biztosításához fontos, hogy az adott eszközhöz a megfelelő rekeszt használjuk (tányérhoz, pohárhoz, csészéhez, evőeszközhöz, edényekhez más és más fajta mosogató rekeszekre van szükség),
az eszközök ne takarják, ne fedjék egymást (ne akadályozzák meg a mosóközeg áramlását),
tányér homorú része lefele nézzen,
edények, csészék, poharak szájnyílással lefele nézzenek,
talpas poharak esetében szerencsés olyan rekeszt használni, amelybe a poharakat nem vízszintesen lehet behelyezni, hanem szögben megdöntve, mivel így a talp alján lévő homorú részben a mosogatás végén a víz nem tud megállni,
evőeszközök szakosítottan külön-külön evőeszköztartóba kerüljenek
Előöblítés (zuhanyoztatás)
Célja: a moslékolás, áztatás után a felületen maradt enyhén tapadó szerves szennyeződések eltávolítása vízsugár (zuhanyrózsa) segítségével. Fontos szempont, hogy hideg vizet (<30°C) használjunk ezen művelet során.
Előöblítés
Csak a folyamatos üzemű (szalagos) gépeknél található meg ez a mosogatási ciklus. Feladata a mosogatandó felület benedvesítése és a fennmaradt enyhén tapadó szennyeződések eltávolítása. Ez a folyamat a szűrt, visszahűlt főmosó vízzel történik.
Főmosás
Vegyszer igény:
Mosogatószer típusa |
Vízkeménység |
Megjegyzés |
---|---|---|
univerzálismosogatószer |
minden vízkeménység |
|
mosogatószerlágy vízhez |
lágy víz |
folyamatos vízlágyítás!
|
mosogatószer közepesenkemény és lágy vízhez |
közpesen keményés lágy vízhez |
folyamatos vízlágyítás! |
fertőtlenítő hatásúmosogatószer |
minden vízkeménység |
klóros mosogatószer, ami nemcsaka fertőtlenítésre, hanem folteltávolításraés szagsemlegesítésre is hatékony(rúzs, kávé, tea, hal) |
Recirkulált öblítés
Csak a folyamatos üzemű (szalagos) gépeknél található meg ez a mosogatási ciklus. Feladata a főmosás során feloldott szennyeződések eltávolítása és kémiailag semleges felület létrehozása. Ez biztosítja, hogy a főmosás lúgos közege ne találkozzon az öblítésben használt esetlegesen savas öblítőszerrel. Ez a folyamat a szűrt, visszahűlt öblítő vízzel történik.
Öblítés
Mindig ivóvíz minőségű tiszta vízzel és gépi öblítőszer alkalmazásával történik. Feladata a kémiailag semleges, tiszta felület létrehozása, száradás elősegítése, felületi vízkőképzédés megakadályozása, termikus fertőtlenítés biztosítása (>90°C - biológiai tisztaság)
Vegyszer igény:
Öblítőszer típusa |
Vízkeménység |
Fok (nk°) |
savas gépi öblítőszer |
közepesen kemény vízkemény víz |
8-18 nk°18-30 nk° |
semleges hatású gépi öblítőszer |
lágy víz |
1-7 nk° |
Szárítás
Folyamatos üzemű (szalagos) mosogatógépeknél aktív meleg levegős szárítást (azaz hőlégbefúvást) alkalmaznak, míg a szakaszos üzemű (kalapos) gépek esetében kényszer szárítás van, azaz a mosogatás során felhevült eszközök önmagukat szárítják le.
A kényszer száradás esetében, ha kevés az öblítőszer és/vagy sok a mosogatószer, akkor száradás után megfolyásos, csíkos, foltos marad az eszköz. Az öblítőszer helytelen megválasztása esetén (kemény víz és semleges kémhatású öblítőszer) száradás után az eszköz felülete vízkőfoltos, matt lesz.
Az elmosogatott edény a tárolóhelyre teljes leszáradás után kerülhet. Üzemkonyhai területen tilos az edényeket törölgetni!
Amennyiben a porcelán tányérok nem száradnak le teljes mértékben, akkor a vízszintes tárolás során a felületen lévő vízfátyol elpárolgását követően vízkőlerakódás alakul ki, ami az edény későbbi száradását, tisztíthatóságát jelentősen ronthatja. Ezen probléma elkerülése végett időszakos savfürdő javasolt szerves sav használatával (drasztikus szervetlen savak, pl. sósav, kerülendőek).
Tárolás
Az egyes edényeket szakosítottan külön-külön kell tárolni. Tárolás során ügyelni kell arra, hogy ne szennyeződjenek vissza.
Gépi mosogatószerek feladata a zsíroldás, a szennyeződés munkaoldatban tartása, vízlágyítás.
Gépi öblítőszerek feladata a víz felületi feszültségének csökkentése, a felület száradásának elősegítése, pH semlegesítés