Egészségünk védelme: tényszerűen a koronavírusról - a WHO ajánlásával

 

A hivatalos világjárvány első napjaiban pánikkeltés nélkül vagy annak elkerülése érdekében  célszerű tényszerűen tájékozódni az adatokból, nem felülni a keringő álhíreknek,  higgadtan a tények mögé nézve  átgondolnunk, mit tehetünk a saját, családunk és a  környezetünkben élők  egészségének megóvása érdekében. Az alábbi tényeket és ajánlásokat a WHO weboldalán található hiteles információk alapján állítottuk össze. A WHO az oldalt napi rendszerességgel frissíti az új hírekkel.

Tények a koronavírusról

Melyek a COVID-19 tünetei?

A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság és száraz köhögés. Egyes betegek fájdalmat, orrdugulást, orrfolyást, torokfájást vagy hasmenést tapasztalhatnak. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Néhány ember megfertőződik, de nincs tünete és nem beteg. A legtöbb ember (kb. 80%) gyógyul a betegségből, anélkül, hogy bármilyen speciális kezelésre lenne szükség. 

Hogyan terjed a COVID-19?

A COVID-19-et elkaphatjuk a vírussal fertőzött személyekkel való kapcsolattartás útján. A betegség emberről emberre terjedhet köhögéssel vagy lélegzéssel  az orrból vagy a szájból származó vírust tartalmazó cseppek révén. Ezek a cseppek a személy körül lévő tárgyakra és felületekre kerülve más embereket is megfertőzhetnek, ha megérinti ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd  ezek után a szemét, az orrát vagy a száját.  A WHO a COVID-19 elterjedésének módszereit folyamatosan vizsgálja, és folytatja a frissített eredmények jelentését.

Mennyi a COVID-19 inkubációs periódus?

Az "inkubációs időszak" a vírussal való fertőzés és a betegség tüneteinek megjelenése közötti időtartam. A legtöbb becslés a COVID-19 inkubációs periódusra 1 és 14 nap közötti, általában öt nap körül mozog. Ezeket a becsléseket a WHO rendszeresen  frissíti, amint több adat válik elérhetővé.

Előfordulhat, hogy tüneteket nem okozó ember terjeszti a betegséget?

A betegség terjedésének fő módja az, ha valaki köhögés közben a szervezetésből vírust ürít. Nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19-et megkapják olyan személytől, akinek nincs tünete. Sok embernél, akik COVID-19-et kapnak, csak enyhe tünetek lépnek fel. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért tűnhet úgy, hogy tünetmentes ember fertőz. A WHO folyamatosan frissíti és közli az erre vonatkozó eredményeit.

Mit tehetek magam megóvása és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében?

Figyeljük a járvánnyal kapcsolatos információkat. A fertőzött emberek többsége enyhe tüneteket produkál és felépül, de nem árt az elővigyázatosság. Védjük a saját és mások egészségét az alábbi elővigyázatossági intézkedések betartásával:

Gyakran mossuk kezet

Mossunk kezet gyakran alkoholos kéztisztítóval vagy szappannal és vízzel.

Miért? A kézen lévő vírust az alkoholos fertőtlenítőszerrel vagy szappannal és vízzel végzett szabályos kézmosás megöli.  

Óvjuk meg a mások egészségét is

Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szájunkat orrunkat hajlított könyökünkkel vagy zsebkendővel.  Azonnal dobjuk el a zsebkendőt, és mossuk le a kezünket alkohol alapú kéztisztítóval vagy szappannal és vízzel.

Miért? A száj és az orr lefedése köhögés vagy tüsszentés közben megakadályozza a baktériumok és vírusok terjedését. Ha tüsszentünk vagy köhögünk, akkor megfertőzhetünk tárgyakat vagy embereket is.

Tartsunk kellő távolságot más emberektől, kerüljük a testkontaktust.

Tartsunk biztonságos legalább 1 méter távolságot másoktól. Ha lehet, kerüljük a tömeget, ne menjünk  rendezvényre, ne utazzunk tömegközlekedési eszközön, ne fogjunk kezet ne ölelkezzünk senkivel.

Miért?  A fertőzött ember köhögéssel és tüsszentéssel kis cseppekben vírust bocsát ki, melyek nem megfelelő higiénés eljárások  esetén megtelepednek és ideig-óráig életképesek a ruhán, kezünkön is, így fertőzhetnek. 

Ne érintsük meg a szemünket, orrunkat, szájunkat

Miért? A kezek számos olyan felületet érintenek, amelyek fertőzöttek lehetnek a vírussal. Ha szennyezett kezünkkel megérintjük  a szemünket orrunkat vagy a szájunkat, megfertőződhetünk.

Lázat, köhögést légszomjat időben jelezzük orvosunknak

Mondjuk el orvosunknak, ha fertőzött területen voltunk, vagy ha szoros kapcsolatban állunk valakivel, aki fertőzött területről érkezett és tünetei vannak.

Miért?  A lázas légzési tüneteknek számos oka lehet, és az utazási előzményektől és a személyes körülményektől függően a 2019-nCoV lehet ezek egyike.

Melyek azok az intézkedések, amelyeket be kell tartani, ha a COVID-19 terjedésének területén vagyunk vagy nemrégiben fertőzött területen voltunk?

  • Kövessük a fent leírt irányelveket.

  • Maradjunk otthon, ha rosszul érezzük magunkat, még akkor is, ha enyhe tüneteink vannak,

        mint például fejfájás és enyhe orrfolyás, mindaddig, amíg nem gyógyulunk. 

Miért?  Ha elkerüljük másokkal való érintkezést megvédjük magunkat és másokat is  a COVID-19 vírus esetleges fertőzéseitől.

  • Láz, köhögés és légszomj esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos állapot. Tájékoztassuk orvosunkat a közelmúltban tett utakról, vagy az utazókkal való bármilyen kapcsolatról.

Miért?  Az tájékoztatás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan és a megfelelő módon intézkedjen. 

Kérdések a koronavírussal kapcsolatosan

Biztonságos-e levelet vagy csomagot fertőzött területről kapni?

Biztonságos. Azokat az embereket, akik Kínából vagy más fertőzött területről kapnak csomagokat, nem veszélyezteti a koronavírus. A korábbi vizsgálatoknak köszönhetően tudjuk, hogy a koronavírusok nem élnek sokáig olyan tárgyakon, mint a kártyák és a csomagok.

Terjeszthetik-e a háziállatok az új koronavírust (2019-nCoV)?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus háziállatokat, például kutyákat és macskákat fertőzne. Ennek ellenére továbbra is mossunk kezet vízzel szappannal miután megérintettük háziállatainkat, hogy megvédjük magunkat számos, az emberre átterjedő baktériumtól, mint például az E. coli és a Salmonella .

Megfertőződhetünk-e a COVID-19 vírussal  egyéb állatokkal való érintkezés során?

A koronavírusok a denevérek és más állatok körében gyakori víruscsalád. Az emberek ritkán fertőződnek meg ezekkel a vírusokkal, amelyek tovább terjedhetnek másokra. Például a SARS-CoV-t társították a civetekkel, és a MERS-CoV-t dromedaria-on keresztül továbbították. A COVID-19 lehetséges állati eredetét még nem erősítették meg. 

Védőintézkedésként az élő állati piacok látogatásakor vagy más hasonló helyzetekben kerüljük a közvetlen érintkezést az állatokkal és a velük érintkező felületekkel. Ügyeljünk arra, hogy mindig tartsuk be a megfelelő élelmiszer-higiéniai gyakorlatokat. A nyers húst, tejet vagy állati szerveket körültekintően kezeljük, hogy elkerüljük a főzött ételek szennyeződését, valamint kerüljük a nyers vagy nem főtt állati termékek fogyasztását.

Az új koronavírus csak az időseket érinti, vagy a legfiatalabbakat is?

Az új koronavírus (2019-nCoV) bármilyen korú embert megfertőzhet, bár megfigyelték, hogy az idősebb emberek és bizonyos betegségekben (például asztma, cukorbetegség vagy szívbetegség) szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos tünetekkel, ha megszerzik a fertőzést. A COVID-19 tünetei általában enyhék, különösen gyermekeknél és fiatal felnőtteknél. Ugyanakkor súlyosak is lehetnek, átlagban minden ötödik fertőzött  ember kórházi ápolásra kényszerülhet. Ezért teljesen normális aggódni a vírus terjedése miatt és időben a megfelelő óvintézkedéseket megtenni a fertőződés megakadályozása érdekében a higiéniai tanácsok megfogadásával és betartásával.

Az antibiotikumok hatékonyak-e az új koronavírusfertőzés megelőzésében és kezelésében?

Nem. Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak. Vírusfertőzés esetén akkor használnak antibiotikumot, ha baktériummal történő felülfertőződés is történik.

Van-e gyógyszer az új koronavírusfertőzés megelőzésére vagy kezelésére?

Jelenleg nem áll rendelkezésre speciális gyógyszer a fertőzés megelőzésére vagy kezelésére. Vírusok elleni védőoltásokat általánosságban egy év alatt tudnak létrehozni a tudósok. A WHO az ezzel kapcsolatosa információkat folyamatosan frissíti.

Milyen fertőtlenítőszereket javasolnak az egészségügyi intézmények vagy otthonok környezeti tisztításához, amelyek 2019-nCoV-fertőzés gyanúja vagy bizonyított betegek fogadására szolgálnak?  

A kapszulázott vírusok - mint például a 2019-nCoV és más koronavírusok -  ellen ható fertőtlenítőszereket takarításhoz kell használni olyan egészségügyi intézményekben vagy otthonokban, ahol a 2019-nCoV-fertőzés gyanúja vagy megerősítése esetén betegeket fogadnak. Számos fertőtlenítőszer, például a kórházakban általánosan használt fertőtlenítőszerek hatásosak az ilyen vírusok ellen. A WHO jelenleg javasolja a következők használatát: 

  • 70% etil-alkohol az újrafelhasználható speciális berendezések (pl. Hőmérők) fertőtlenítésére

  • 0,5% nátrium-hipoklorit (5000 ppm ekvivalens) az otthonokban vagy az egészségügyi intézményekben a felületek fertőtlenítéséhez.

 

Milyen ajánlások vonatkoznak a klór nCoV elleni használatára kézhigiénia és fertőtlenítés céljából?

Alacsony koncentrációjú (0,05%) klór-oldat használható a kéz fertőtlenítésére, ha alkohol vagy szappan alapú kéztisztító eszköz nem áll rendelkezésre. Alkohol tartalmú klóroldatok használata azonban nem ajánlott, ha alkoholos alapú kéztisztító szerek vagy szappan és víz állnak rendelkezésre, mivel a klóroldatok előkészítése és hígítása során nagyobb az irritáció kockázata. ​​ A klóroldatokat naponta kell elkészíteni, és fedéllel ellátott tartályban, hűvös, száraz helyen és napfénytől távol kell tárolni, mivel ellenkező esetben fertőtlenítő hatásuk elveszíti hatékonyságát és hatékonyságát.

Mennyi ideig él a vírus egy felületen?

Nem ismert, mennyi ideig marad fenn a COVID-19-et okozó vírus a felszínen, de úgy tűnik, hogy úgy viselkedik, mint más koronavírusok. A tanulmányok (ideértve a COVID-19 vírussal kapcsolatos előzetes információkat is) azt mutatják, hogy a koronavírusok néhány órától több napig fennmaradhatnak a felszínen. Az idő a körülményektől függően változhat (például a felület típusától, a hőmérséklettől vagy a környezet páratartalmától).

Ha úgy gondolja, hogy egy felület fertőzött, tisztítsa meg egy általános fertőtlenítőszerrel, hogy elpusztítsa a vírust, és ezzel megvédje magát és másokat. Mosson kezet alkoholos fertőtlenítőszerrel vagy szappannal és vízzel. Ne érintse meg a szemét, a száját vagy az orrát.

A személyi higiénián kívül néhány jó tanács a közületi higiéniában:

Szállodai higiénia

  • használjunk kesztyűt a munkához ahol csak lehet

  • a vendégek által gyakran érintett felületeket – kilincs, kapcsoló, telefon, távirányító

        virucid szerrel rendszeresen, akár naponta többször is fertőtlenítsük

  • ügyeljünk a kézhigiéniára, gyakran mossunk kezet, fertőtlenítsünk alkoholos

        kézfertőtlenítővel

  • a fürdőszobai kritikus felületeket – toalett, piszoár, mosdó- fertőtlenítsük

        klóros szerekkel.

 

Mosodai higiénia

  • kiemelten fontos az idősgondozó intézmények, kórházak, gyermekgondozás területe

  • perecetsavas hatóanyagú fertőtlenítőszer használata javasolt a mosás során

 

Konyhahigiénia

  • a fém felületeken néhány óráig életképes a koronavírus, ezért ajánlott a felületek

        gyakori tisztítása és fertőtlenítése

  • hatóanyagok a vírus ellen: alkohol,klór, perecetsav tartalmú fertőtlenítőszerek

  • mosogatásnál a fertőtlenítés biztonsága érdekében használhatunk klóros

        mosogatószert

        vagy plusz fertőtlenítő fázisként klóros öblítést.

  • mossunk kezet mielőtt az alapanyagokhoz vagy a készételhez érünk

  • használjunk külön késeket és vágódeszkákat az alapanyaghoz és a készételhez.

  • még a fertőzött területeken is biztonsággal fogyaszthatunk főtt ételeket,

        ha azokat a főzés előtt, közben és után a szabályoknak megfelelően készítik

        elő és készítik el.

 

forrás: www.who.int

 

 

Kik a flexatáriánusok? - Madártávlat

Megoldandó feladatunk a generációs együttélés, a klímaváltozás és a ránk erősödő társadalmi különbségek hatásai a mindennapokra. Ezzel is foglalkozunk Madártávlat rovatunkban.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Hogyan takarítsunk a HK területen - egyszerű szakmai tippek és trükkök

Hogyan takaríthatunk okosan és hatékonyan a HK területen?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk