Hírek
Konyhatakarítás
2019. jún. 15. | #Assist-Trend Kft.Mosogatás
Fehér és fekete edények mosogatása három fázisban:
Az edények mosogatása három fázisban a következőképpen történik:
1. Előtisztítás:
-
A felületeket a durva szennyeződésektől megtisztítjuk. Ez a folyamat általában valamilyen mechanikai tisztítási módot jelent pl. durva szennyeződések felszedése, lekaparása vagy vízsugárral való leöblítése. Azért van szükség erre a fázisra, hogy a következő fázisban alkalmazott tisztítószer hatása érvényesülni tudjon.
2. Első fázis, zsíroldás:
-
Ez a fázis a szennyezett felület valamilyen felületaktív anyag mosogatószer vizes oldatával való kezelésből áll.
-
A kezelés elvégezhető lemosással vagy beáztatással. Ebben a fázisban feloldódnak a felületen lévő szennyeződések, fellazul a mikroorganizmusokat körülvevő védőréteg, így a későbbi fázisban alkalmazott fertőtlenítőszer közvetlen kapcsolatba tud jutni a mikrobákkal, és kifejtheti hatását. A zsíroldáshoz 40-50 ⁰C-os oldatot kell használni. A zsíroldószeres oldatot akkor kell kicserélni, amikor megszűnik zsíroldó hatása, amikor a tetején zsírfoltok jelennek meg, kihűl, vagy megszűnik a habzása
3. Második fázis, fertőtlenítés:
-
Ez a fázis fertőtlenítő hatású vegyi anyag vizes oldatával történő kezelésből áll. Nagy figyelmet kell fektetni a fertőtlenítőszer megfelelő töménységű oldatának a használatára és a szükséges behatási idő biztosítására. Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be, a fertőtlenítőhatás nem biztosított. A fertőtlenítéshez klórtartalmú szert használunk. Műanyagból készült edények, eszközök mosogatásához kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszert kell használni. Addig hatásos az oldat, ameddig a klór szaga érezhető. Az edényeket és eszközöket teljesen el kell fednie az oldatnak és az előírt behatási idő végéig az oldatban, kell tartani őket.
4. Harmadik fázis, öblítés:
-
Ahhoz, hogy fertőtlenítőszer ne kerüljön be a termékekbe, az edényeket, eszközöket megfelelő mennyiségű tiszta vízzel le kell öblíteni.
-
Az öblítést kéz meleg, 40 ⁰C-s folyóvízzel kell végezni. Ha száradás után az eszközöknek fertőtlenítőszer szaga marad, az azt jelenti, hogy a mechanikus tisztítás, vagy a zsíroldás nem volt megfelelő hatásfokú. Ebben az esetben a mosogatást újra kell kezdeni és jobban oda kell figyelni az egyes műveletekre.
5. Szárítás:
-
Ez a folyamat többféleképpen végezhető (lecsurgatással, szárítószekrényben). A szárítást leborítva, de a szellőzés biztosításával kell végezni. Hagyományos törlő ruha használata tilos. Az edényeken, eszközökön maradó vízfoltokat kizárólag papírtörlővel szabad eltávolítani.
-
Nagy figyelmet kell fordítani a cukrászatban használatos textilből készült nyomózsákok tisztítására. Ezeket elmosás után 10 percig ki kell főzni, majd függesztve szárítani. Vegyszer használata a fertőtlenítésükhöz nem ajánlott.
Három fázisú mosogatás |
||
Munkafázis |
Milyen eszközzel |
Milyen tisztítószerrel |
Előtisztítás |
Műanyag spakli, mosogató kefe |
víz |
Zsíroldás |
Mosogató kefe, Hosszú szárú Vileda mosogató kesztyű |
Sutter Wash Plus Ecolabel, Sutter Wash Plus, Assist Professional Wash hand |
Fertőtlenítés |
Hosszú szárú Vileda mosogató kesztyű |
Sutter Tabs Chlorin |
Öblítés |
Hosszú szárú Vileda mosogató kesztyű |
víz |
Mosogatás két fázisban:
Vannak a kereskedelemben olyan kombinált hatású tisztítószerek, amelyekkel egy fázisban végrehajtható a tisztítás és fertőtlenítés. A folyamat részei:
1. Előtisztítás
2. Első fázis: tisztítás – fertőtlenítés
3. Második fázis: öblítés
4. Szárítás
Két fázisú mosogatás |
||
Munkafázis |
Milyen eszközzel |
Milyen tisztítószerrel |
Előtisztítás |
Műanyag spakli, mosogató kefe |
víz |
Tisztítás-fertőtlenítés |
Mosogató kefe, Hosszú szárú Vileda mosogató kesztyű |
Sutter Wash Plus Disinfectant, Assist Professional fertőtlenítő hatású mosogatószer, Trend Quality fertőtlenítő hatású mosogatószer, Trend Quality fertőtlenítő hatású mosogatópor |
Öblítés |
Hosszú szárú Vileda mosogató kesztyű |
víz |
Gépi mosogatás
Lépései:
1. Előtisztítás (manuális)
2. Első fázis: tisztítás – fertőtlenítés
3. Második fázis: öblítés
4. Szárítás
A mosogató berendezéseket alkalmankénti tisztítása szükséges, a jelentős mértékű vízkőlerakódás elkerülése érdekében, mivel a vízkő rontja a gép hatékonyságát és a kórokozók is könnyebben megtelepednek alatta.
Gépi mosogatás |
||
Munkafázis |
Milyen eszközzel |
Milyen tisztítószerrel |
Előtisztítás |
Műanyag spakli, mosogató kefe |
víz |
Gépi mosogatás |
|
Sutter Cristal Bar, Sutter Bar Hygiene, Sutter Super Plus, Sutter Universal Plus, Sutter Chlorine Detergent |
Gépi öblítés |
|
Sutter Eco Rinse Ecolabel, Sutter Acid Rinse |
Mosogatógép tisztítása |
Nyeles felülettisztító kefe, műanyag spakli |
Sutter Descaler |
Gépek, berendezések, termékekkel közvetlenül érintkező felületek tisztítása – fertőtlenítése
A gépi berendezések tisztításánál figyelembe kell venni a használati utasításban foglalt előírásokat. A tisztítás előtt áramtalanítani kell, és ezután lehet elkezdeni a tisztítási műveleteket. A tisztítási-fertőtlenítési folyamatnak az alábbi fázisokból kell állnia, melyek közül egyet sem szabad kihagyni:
1. Mechanikus (száraz) tisztítás:
-
A porszerű anyagok, eltávolítása történhet: porszívózással, felsepréssel, kendővel történő letörléssel.
-
Durva szennyeződések eltávolítása: pl. olajszennyeződés - az erre a célra rendszeresített egyszer használatos törlőkendővel távolítjuk el.
-
Felületre tapadt szennyeződések eltávolítása: kemény sörtéjű műanyag kefével, vagy szükség esetén kaparóeszközzel végezhető el. Figyelni kell arra, hogy az eltávolított szennyeződések ne szóródjanak szét.
2. Nedves tisztítás (mosás):
A nedves tisztítás kétféleképpen történhet:
-
Tisztítás lemosással: a szét nem szedhető gépek és fix berendezéseknél alkalmazzuk.
-
Tisztítás bemerítéssel: kisebb eszközöknél alkalmazzuk.
A nedves tisztítás alapfázisai:
- Előmosás: a berendezések és eszközök felületét 40⁰C-os folyóvízzel mossuk mindaddig, amíg a víz láthatóan szennyezett. Azoknál a felszereléseknél, amelyeknél fennáll a beázás veszélye, egy tiszta vízbe mártott kefével végezzük az előmosást.
- Tisztító- és fertőtlenítőszerrel történő mosás: ez a folyamat történhet lemosással
- Öblítés: az előírt behatási idő letelte után a felületekről eltávolítjuk a tisztító- illetve fertőtlenítőszer maradványait.
- Szárítás: a felületeket levegőn vagy esetleg csepegtetve szárítjuk.
- Higiénés mikrobiológiai vizsgálatok: a termékekkel közvetlenül érintkezésbe kerülő berendezési tárgyakat és eszközöket javasolt évente mikrobiológiai vizsgálatnak alávetni.
|
||
Munkafázis |
Milyen eszközzel |
Milyen tisztítószerrel |
Mechanikus száraz tisztítás |
Színkódolt seprű, lapát |
|
Tisztító és fertőtlenítőszerrel történő nedves takarítás |
Sutter vegyszeradagoló és keverő egység (habképző) Nyeles felülettisztító kefe |
Sutter Alkachlor Foam, Acidfoam, Cuat 88 Food, Multigenic töményen, Sutter Quat Active, Trend Quality Septofoam |
Sütő, grill lapok zsíroldása |
Nyeles felülettisztító kefe |
Trend Quality hideg zsíroldó, Assist Professional Degre Cold, Sutter SF 210 |
Rational párolók és sütők |
Nyeles felülettisztító kefe |
Sutter Super |
Csapvizes öblítés |
Egybeöntött gumis vízlehúzó
|
víz |
Elszívók ápolása |
|
Sutter Tergi inox |
A termékekkel nem érintkező felületek tisztítása – fertőtlenítése
A termékekkel nem érintkező felületek (padlózat, oldalfalak, hűtőberendezések belső és külső fala) tisztasága szintén befolyásolják a termékek mikrobiológiai tisztaságát. Ezekről, a felületekről az ételkészítés folyamán belehullhat a szennyeződés az ételbe.
Tisztításuk, fertőtlenítésük tehát szintén alapvető követelmény. A konyhákban a fertőzések megelőzése céljából folyamatosan, megelőző jellegű fertőtlenítést kell végezni. Ezekben az egységekben a takarítás minden esetben fertőtlenítő takarítást jelent. A fertőtlenítő takarítás kiterjed:
- a padlózatra, oldalfalakra, nyílászárókra, lemosással
- a berendezési tárgyakra, lemosással
- a használati eszközökre, lemosással
- a szállítóeszközökre, lemosással
- a hulladékgyűjtőkre, lemosással
- és a takarítóeszközökre.
Felülettisztítás |
||
Munkafázis |
Milyen eszközzel |
Milyen tisztítószerrel |
Mechanikus száraz tisztítás |
Színkódolt seprű, lapát |
|
Tisztító és fertőtlenítőszerrel történő nedves takarítás |
Sutter vegyszeradagoló és keverő egység (habképző) Nyeles felülettisztító kefe |
Sutter Alkachlor Foam, Acidfoam, Cuat 88 Food, Multigenic töményen, Sutter Quat Active |
Lefolyó tisztítás |
|
Sutter Sturapresto |
Csapvizes öblítés |
Egybeöntött gumis vízlehúzó
|
víz |
A takarítás típusai:
-
Munka közbeni takarítás: Ebben az esetben a takarítást nagy gondossággal kell végezni a megfelelő termékvédelem érdekében. Az egyes műveletek és műszakok között, vagy rendkívüli szennyeződés esetén szokták alkalmazni.
-
Napi takarítás: A nap végén szokták alkalmazni a munka befejeztével a szennyeződött felületek, berendezések, eszközök takarítását, a helységek kipakolása és a berendezési tárgyak elmozdítása nélkül
-
Heti takarítás: Megegyezik a napi takarítással, de a könnyen elmozdítható tárgyak alatt és mögött is el kell végezni a szükséges takarítási műveleteket.
-
Havi takarítás: Magába foglalja az előzőeken kívül az ablakok, csővezetékek, párkányok tisztítását is.
-
Éves takarítás: A helységek kipakolása mellett kell végezni. Ilyenkor végzik a tisztasági meszelést és a szükséges nagyobb karbantartási munkákat, valamint a rovar és rágcsálóirtást.
A takarítás végeztével a szennyezett takarítóeszközöket meg kell tisztítani és fertőtleníteni, a moshatóakat a mosógépben kimosni. A takarításhoz használt eszközök, szerek csak erre a célra szolgáló helyen tárolhatók (vegyszertároló).
Színkódok alkalmazása
A fertőtlenítő takarítás szakszerű végrehajtását, szervezettségét növeli a helyiségek padló és falburkolatai, a nyílászárók, az épületgépészeti felszerelések, a berendezési tárgyak, a bútorok, valamint az eltérő szennyezettségű felületek takarításához alkalmazott fertőtlenítő oldatok edényeinek és a hozzá tartozó eszközöknek eltérő színe, ill. jelölése. A színkód alkalmazásával lehetővé válik, hogy egyféle edényből történjék a padlófelület felmosása egy másik színű edényből a helyiség felszerelési tárgyainak lemosása és egy harmadik színűből, pl. a WC kagyló tisztítása.
A takarítási tevékenység dokumentálása:
A takarítási tevékenységről jól áttekinthető dokumentációt kell vezetni, melyben fel kell tüntetni a takarítás időpontját, helyét, jellegét (napi, heti), a kivitelezés módját, az alkalmazott szert és annak koncentrációját, a takarításért felelős személyt.