Konyhatakarítás

Mosogatás

Fehér és fekete edények mosogatása három fázisban:

Az edények mosogatása három fázisban a következőképpen történik:

1. Előtisztítás:

  • A felületeket a durva szennyeződésektől megtisztítjuk.   Ez a folyamat általában valamilyen mechanikai tisztítási módot jelent pl. durva szennyeződések felszedése, lekaparása vagy vízsugárral való leöblítése.  Azért van szükség erre a fázisra, hogy a következő fázisban alkalmazott tisztítószer hatása érvényesülni tudjon.

2. Első fázis, zsíroldás:

  • Ez a fázis a szennyezett felület valamilyen felületaktív anyag mosogatószer vizes oldatával való kezelésből áll.

  • A kezelés elvégezhető lemosással vagy beáztatással. Ebben a fázisban feloldódnak a felületen lévő szennyeződések, fellazul a mikroorganizmusokat körülvevő védőréteg, így a későbbi fázisban alkalmazott fertőtlenítőszer közvetlen kapcsolatba tud jutni a mikrobákkal, és kifejtheti hatását. A zsíroldáshoz 40-50 ⁰C-os oldatot kell használni. A zsíroldószeres oldatot akkor kell kicserélni, amikor megszűnik zsíroldó hatása, amikor a tetején zsírfoltok jelennek meg, kihűl, vagy megszűnik a habzása

3. Második fázis, fertőtlenítés:

  •  Ez a fázis fertőtlenítő hatású vegyi anyag vizes oldatával történő kezelésből áll. Nagy figyelmet kell fektetni a fertőtlenítőszer megfelelő töménységű oldatának a használatára és a szükséges behatási idő biztosítására. Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be, a fertőtlenítőhatás nem biztosított. A fertőtlenítéshez klórtartalmú szert használunk. Műanyagból készült edények, eszközök mosogatásához kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszert kell használni. Addig hatásos az oldat, ameddig a klór szaga érezhető. Az edényeket és eszközöket teljesen el kell fednie az oldatnak és az előírt behatási idő végéig az oldatban, kell tartani őket.

4. Harmadik fázis, öblítés:

  • Ahhoz, hogy fertőtlenítőszer ne kerüljön be a termékekbe, az edényeket, eszközöket megfelelő mennyiségű tiszta vízzel le kell öblíteni.

  • Az öblítést kéz meleg, 40 ⁰C-s folyóvízzel kell végezni. Ha száradás után az eszközöknek fertőtlenítőszer szaga marad, az azt jelenti, hogy a mechanikus tisztítás, vagy a zsíroldás nem volt megfelelő hatásfokú. Ebben az esetben a mosogatást újra kell kezdeni és jobban oda kell figyelni az egyes műveletekre.

5. Szárítás:

  • Ez a folyamat többféleképpen végezhető (lecsurgatással, szárítószekrényben). A szárítást leborítva, de a szellőzés biztosításával kell végezni. Hagyományos törlő ruha használata tilos. Az edényeken, eszközökön maradó vízfoltokat kizárólag papírtörlővel szabad eltávolítani.

  • Nagy figyelmet kell fordítani a cukrászatban használatos textilből készült nyomózsákok tisztítására. Ezeket elmosás után 10 percig ki kell főzni, majd függesztve szárítani. Vegyszer használata a fertőtlenítésükhöz nem ajánlott.

 

Három fázisú mosogatás

  Munkafázis

Milyen eszközzel

Milyen tisztítószerrel

  Előtisztítás

  Műanyag spakli,

  mosogató kefe

  víz

  Zsíroldás

  Mosogató kefe,

  Hosszú szárú Vileda 

  mosogató kesztyű

  Sutter Wash Plus Ecolabel,

  Sutter Wash Plus,

  Assist Professional Wash hand

  Fertőtlenítés

  Hosszú szárú Vileda

  mosogató kesztyű

  Sutter Tabs Chlorin

  Öblítés

  Hosszú szárú

  Vileda mosogató

  kesztyű

  víz

 

Mosogatás két fázisban:

Vannak a kereskedelemben olyan kombinált hatású tisztítószerek, amelyekkel egy fázisban végrehajtható a tisztítás és fertőtlenítés. A folyamat részei:

 

1. Előtisztítás

2. Első fázis: tisztítás – fertőtlenítés

3. Második fázis: öblítés

4. Szárítás

 

Két fázisú mosogatás

Munkafázis

Milyen eszközzel

Milyen tisztítószerrel

  Előtisztítás

  Műanyag spakli,

  mosogató kefe

  víz

  Tisztítás-fertőtlenítés

  Mosogató kefe,

  Hosszú szárú

  Vileda mosogató kesztyű

  Sutter Wash Plus Disinfectant,

  Assist Professional fertőtlenítő hatású

  mosogatószer,

  Trend Quality fertőtlenítő hatású mosogatószer,

  Trend Quality fertőtlenítő hatású mosogatópor

  Öblítés

  Hosszú szárú

  Vileda mosogató kesztyű

  víz

 

 

Gépi mosogatás

 

Lépései:

 1. Előtisztítás (manuális)

 2. Első fázis: tisztítás – fertőtlenítés

 3. Második fázis: öblítés

 4. Szárítás

A mosogató berendezéseket alkalmankénti tisztítása szükséges, a jelentős mértékű vízkőlerakódás elkerülése érdekében, mivel a vízkő rontja a gép hatékonyságát és a kórokozók is könnyebben megtelepednek alatta.

 

Gépi mosogatás

  Munkafázis

Milyen eszközzel

Milyen tisztítószerrel

  Előtisztítás

  Műanyag spakli,

  mosogató kefe

  víz

  Gépi mosogatás

 

  Sutter Cristal Bar,

  Sutter Bar Hygiene,

  Sutter Super Plus,

  Sutter Universal Plus,

  Sutter Chlorine Detergent

  Gépi öblítés

 

  Sutter Eco Rinse Ecolabel,

  Sutter Acid Rinse

  Mosogatógép tisztítása

  Nyeles felülettisztító kefe,

  műanyag spakli

  Sutter Descaler

 

 

Gépek, berendezések, termékekkel közvetlenül érintkező felületek tisztítása – fertőtlenítése

A gépi berendezések tisztításánál figyelembe kell venni a használati utasításban foglalt előírásokat. A tisztítás előtt áramtalanítani kell, és ezután lehet elkezdeni a tisztítási műveleteket. A tisztítási-fertőtlenítési folyamatnak az alábbi fázisokból kell állnia, melyek közül egyet sem szabad kihagyni:

 1. Mechanikus (száraz) tisztítás:

  • A porszerű anyagok, eltávolítása történhet: porszívózással, felsepréssel, kendővel történő letörléssel.

  • Durva szennyeződések eltávolítása: pl. olajszennyeződés - az erre a célra rendszeresített egyszer használatos törlőkendővel távolítjuk el.

  • Felületre tapadt szennyeződések eltávolítása: kemény sörtéjű műanyag kefével, vagy szükség esetén kaparóeszközzel végezhető el. Figyelni kell arra, hogy az eltávolított szennyeződések ne szóródjanak szét.

 2. Nedves tisztítás (mosás):

A nedves tisztítás kétféleképpen történhet:

  • Tisztítás lemosással: a szét nem szedhető gépek és fix berendezéseknél alkalmazzuk.

  • Tisztítás bemerítéssel: kisebb eszközöknél alkalmazzuk.

A nedves tisztítás alapfázisai:

- Előmosás: a berendezések és eszközök felületét 40⁰C-os folyóvízzel mossuk mindaddig, amíg a víz láthatóan szennyezett. Azoknál a felszereléseknél, amelyeknél fennáll a beázás veszélye, egy tiszta vízbe mártott kefével végezzük az előmosást.

- Tisztító- és fertőtlenítőszerrel történő mosás: ez a folyamat történhet lemosással

- Öblítés: az előírt behatási idő letelte után a felületekről eltávolítjuk a tisztító- illetve fertőtlenítőszer maradványait.

- Szárítás: a felületeket levegőn vagy esetleg csepegtetve szárítjuk.

- Higiénés mikrobiológiai vizsgálatok: a termékekkel közvetlenül érintkezésbe kerülő berendezési tárgyakat és eszközöket javasolt évente mikrobiológiai vizsgálatnak alávetni.

 

  • Felülettisztítás

Munkafázis

Milyen eszközzel

Milyen tisztítószerrel

  Mechanikus száraz tisztítás

  Színkódolt seprű, lapát

 

  Tisztító és fertőtlenítőszerrel

  történő nedves takarítás

  Sutter vegyszeradagoló és

  keverő egység (habképző)

  Nyeles felülettisztító kefe

  Sutter Alkachlor Foam,

  Acidfoam, Cuat 88 Food,

  Multigenic töményen,

  Sutter Quat Active,

  Trend Quality Septofoam

  Sütő, grill lapok zsíroldása

  Nyeles felülettisztító kefe

  Trend Quality hideg zsíroldó,

  Assist Professional Degre Cold,

  Sutter SF 210

  Rational párolók és sütők

  Nyeles felülettisztító kefe

  Sutter Super

  Csapvizes öblítés

  Egybeöntött gumis vízlehúzó

 

  víz

  Elszívók ápolása

 

  Sutter Tergi inox

 

 

A termékekkel nem érintkező felületek tisztítása – fertőtlenítése

A termékekkel nem érintkező felületek (padlózat, oldalfalak, hűtőberendezések belső és külső fala) tisztasága szintén befolyásolják a termékek mikrobiológiai tisztaságát. Ezekről, a felületekről az ételkészítés folyamán belehullhat a szennyeződés az ételbe.

Tisztításuk, fertőtlenítésük tehát szintén alapvető követelmény. A konyhákban a fertőzések megelőzése céljából folyamatosan, megelőző jellegű fertőtlenítést kell végezni. Ezekben az egységekben a takarítás minden esetben fertőtlenítő takarítást jelent. A fertőtlenítő takarítás kiterjed:

- a padlózatra, oldalfalakra, nyílászárókra, lemosással

- a berendezési tárgyakra, lemosással

- a használati eszközökre, lemosással

- a szállítóeszközökre, lemosással

- a hulladékgyűjtőkre, lemosással

- és a takarítóeszközökre.

 

Felülettisztítás

Munkafázis

Milyen eszközzel

Milyen tisztítószerrel

  Mechanikus száraz tisztítás

  Színkódolt seprű, lapát

 

  Tisztító és fertőtlenítőszerrel

  történő nedves takarítás

  Sutter vegyszeradagoló és

  keverő egység (habképző)

  Nyeles felülettisztító kefe

  Sutter Alkachlor Foam,

  Acidfoam,

  Cuat 88 Food,

  Multigenic töményen,

  Sutter Quat Active

  Lefolyó tisztítás

 

  Sutter Sturapresto

  Csapvizes öblítés

  Egybeöntött gumis vízlehúzó

 

  víz

 

A takarítás típusai:

  • Munka közbeni takarítás: Ebben az esetben a takarítást nagy gondossággal kell végezni a megfelelő termékvédelem érdekében. Az egyes műveletek és műszakok között, vagy rendkívüli szennyeződés esetén szokták alkalmazni.

  • Napi takarítás: A nap végén szokták alkalmazni a munka befejeztével a szennyeződött felületek, berendezések, eszközök takarítását, a helységek kipakolása és a berendezési tárgyak elmozdítása nélkül

  • Heti takarítás: Megegyezik a napi takarítással, de a könnyen elmozdítható tárgyak alatt és mögött is el kell végezni a szükséges takarítási műveleteket.

  • Havi takarítás: Magába foglalja az előzőeken kívül az ablakok, csővezetékek, párkányok tisztítását is.

  • Éves takarítás: A helységek kipakolása mellett kell végezni. Ilyenkor végzik a tisztasági meszelést és a szükséges nagyobb karbantartási munkákat, valamint a rovar és rágcsálóirtást.

A takarítás végeztével a szennyezett takarítóeszközöket meg kell tisztítani és fertőtleníteni, a moshatóakat a mosógépben kimosni. A takarításhoz használt eszközök, szerek csak erre a célra szolgáló helyen tárolhatók (vegyszertároló).

Színkódok alkalmazása

A fertőtlenítő takarítás szakszerű végrehajtását, szervezettségét növeli a helyiségek padló és falburkolatai, a nyílászárók, az épületgépészeti felszerelések, a berendezési tárgyak, a bútorok, valamint az eltérő szennyezettségű felületek takarításához alkalmazott fertőtlenítő oldatok edényeinek és a hozzá tartozó eszközöknek eltérő színe, ill. jelölése. A színkód alkalmazásával lehetővé válik, hogy egyféle edényből történjék a padlófelület felmosása egy másik színű edényből a helyiség felszerelési tárgyainak lemosása és egy harmadik színűből, pl. a WC kagyló tisztítása.

A takarítási tevékenység dokumentálása:

A takarítási tevékenységről jól áttekinthető dokumentációt kell vezetni, melyben fel kell tüntetni a takarítás időpontját, helyét, jellegét (napi, heti), a kivitelezés módját, az alkalmazott szert és annak koncentrációját, a takarításért felelős személyt.

 

 

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk