Hírek
Hogyan ne takarítsuk a konyhát?
2020. jan. 22. | #Assist-Trend Kft.Piszkos kezek, mosatlan kések, maszatos munkafelületek, elhanyagolt, a takarításból állandóan kihagyott eszközök és rosszuk tárolt edények – a konyhai takarítás tipikus problémái, amelyeket egyáltalán nem jó,
ha a hatóság fedez fel. Hogyan ne takarítsunk sorozatunk soron következő részében arra keressük a választ, hogyan kerülhetők el ezek a hibák. Az önellenőrzést sokan nyűgként élik meg, miután hatályba lépett az ezt előíró rendelet (az a bizonyos 28/2017. (V. 30.) FM rendelet), a legtöbb érintett, vagyis a HACCP-vel rendelkező vállalkozások sokasága, újabb kipipálandó feladatként tekintett az önellenőrzési rendszer elkészítésére – pláne a működtetésre.
Számos vállalkozás írt egy valamilyen tervet, aztán időről időre leadminisztrálja, hogy minden rendben van – anélkül, hogy legalább végignézte volna a saját konyháját: tényleg így van-e. Holott a konyhai higiéniában sokat segíthet a rendszer: megismerhetjük a gyenge pontokat, kiküszöbölhetjük a problémákat. Ez nem csak amiatt hasznos, mert így a hatóságoknál jó pontokat szerzünk: a valóban tiszta konyha újabb lépés a minőségi ételek készítése felé, hiszen mutatja az elkötelezettséget a dolgozóknak, és pontosabb munkára inspirálja őket. Az önellenőrzések során találkoztunk például a következő problémákkal is.
A takarító szépen végzi a feladatát, fogja a cuccait és mindenütt végigmegy – és nem vált takarítószert. Vagy egyszerűen nincsen konyha tisztítására megfelelő szere (mert akciós volt az általános, vagy sose gondoltak arra, hogy a konyhában mást kellene használni), vagy ha ez meg is lenne, nem megfelelő koncentrátumban használja azt. A munkafelületek így maszatosak maradnak, vagy éppen szermaradványosak – a nem megfelelő tisztító és fertőtlenítő szerek használata azonnal meglátszik. Mindez elkerülhető lenne a megfelelő betanítással. Lényeges, hogy a dolgozóinkat, ha kell „kisiskolás” szinten képezzük, minden lehetséges fórumon tüntessük fel a tisztítószerek funkcióját, oldatkészítéshez biztosítsuk a megfelelő mérőpoharat, vagy adagolórendszert. A folyamatos monitoring és oktatás elengedhetetlen a hosszú távon eredményes tisztítástechnológia eléréséhez.
Az oktatás fontos a személyi higiénia megteremtésében is: a leggyakoribb élelmiszer okozta megbetegedések nem csekély része ennek hiányosságaira vezethető vissza. A koszos kéz általános probléma – a kézmosószer adagolóban sokszor van olyan szappan, amit éppen találtak, a nem megfelelő, előírt szappan használatának mellőzésével viszont a kézmosás eredménye sem lehet jó. A megfelelő eredményt csak a fél percen át tartó, fertőtlenítő hatású szappannal végzett kézmosás biztosítja. Amennyiben valamelyik tényező (behatási idő vagy fertőtlenítő hatás) nem érvényesül, nem lesz hatékony a folyamat.
A napi rutin se mindig jó – valami mindig kimarad. Ilyen például a mérleg, amit szinte soha nem takarítanak (az ellenőrzést mindig ott is kezdik), de mindenhol vannak mostoha eszközök a konyhában. Ilyenek a kések is: sokszor őket hagyják sor végére, ezért aztán már elhasználódott munkaoldattal takarítják őket. Így aztán soha nem lesznek higiénikusak. Késeket minden esetben a még friss, nem elhasználódott tisztítóoldattal kell elmosni, ezenkívül a késtartók rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről sem szabad megfeledkezni!
Szinte mindenhol probléma az is, hogy a fehér mosogatás után, a szárítandó edények nem fejjel lefelé vannak eltárolva, nincsenek védve a visszaszennyeződéstől! A fejjel lefelé szárított edények könnyebben száradnak, és nem biztosítanak táptalajt a kórokozóknak
Fekete mosogatásnál a mosogatóoldat hamar elfárad és a dolgozók ezt nem érzékelik. Mindig addig használható hatékonyan a mosogatóoldat, amíg habzik. Ez az indikátor! Ebben az esetben is érvényes a dolgozók folyamatos oktatása, de elengedhetetlen az is, hogy mosogatószer adagoló hiányában egy mérőpohárral megtanítsuk kimérni a pontos és előírt vegyszer koncentrációt.
Folytatjuk!
A hogyan NE takarítsunk sorozatunk következő cikkében a mosogatógépekkel kapcsolatos tisztítási problémákról írunk.
Takarítási problémái megoldására szakértő kollégáink megbízható és hatékony megoldásokat adhatnak. Keresse őket a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.
2020. jan. 16.

Így gondolja a világ: Utazási trendek 2020-ra
Milyen trendek alakítják utazási szokásainkat ebben az évben? - Mártonné Máthé Kinga gondolatai

Assist-Trend Kft.
2020. jan. 15.

Fókuszban a zöld takarítás
A Sutter Professional átfogó terméktréninget tartott cégünknél, melynek célja a zöld termékek előtérbe helyezése volt.

Assist-Trend Kft.
2020. jan. 15.

Óvodáknak is segít zöldülni az Assist-Trend
Márkakereskedőnk, az Assist-Trend Kanizsa Kft. a Sutter Zero termékkörével, szaktanácsadással segíti az óvodák környezettudatos higiéniájának kialakítását
